Forever Young

YOU [u] DONT SPEAK ARABIC WELL..
Wednesday, June 9, 2010 . 12 word(s) .
Salam sume & my blog. hari ni nak bersiap cepat-cepat ke jami3ah (universiti) sebab kene murojaah (ulangkaji) dengan kawan arab. Tepat kul 8.00 pagi. Tapi kami bertiga slalu je datang 8.30 am. Sian Khadija. Lepas 2 jam study, kul 10.oo am tuh aku mintak excuse untuk pergi ke Bank Populaire berdekatan souq (pasar). Menyusahkan la aku kalau leh takmau g bank. Banyak prosedur, bukan cam bank Malaysia. bese-bese dah ler..huh..

*******
Imbas semalam: 6.20 pm

Lepas balik jami3ah.."Aku rasa nak kuar duit la. Duit minhah (biasiswa) Maroc aku still ade lebih, nak kuarkan ar..baya duit sewa umah. "

Izzaty hanya bersetuju, dan teman aku. (Kat mesin ATM) Aku masukkan kad bank. Suh pilih bahasa ARABIC or FRANCE. erk! aku cop arabic la.. senang sikit. Pastu kad aku kene kuar sebab masa aku nk kua duit tuh ade probs. then aku sibuk nak bace apa yang mesin tuh ckp. ARAB tu..bila dok sibuk2 bace, alih-alih kad tadi die telan balik masuk mesin ATM. Hah??


yang kene telan Daba Daba Visa tuh

Kat citu gak aku mencarut ..geram, apelah nasib hari ni.. memang dia x kua balik. Last-last, kene gak kuarkan duit dari biasiswa Malaysia, gune HSBC kad.. takpelah kalau mak nak bising nape asyik kuar duit je. T__T


*******

So sebab tuh kene g bank cepat-cepat dan tanye akak cun kat bank tu..

"Saya letak kad saya dan Kad itu tak keluar"


Pastu kasi dia passport dan surat sah yang memang kad tu milik aku. Dan akak tu x ramah sangat, dia tak cakap pun suh tunggu jap ke ape. Dia trus kol orang Rabat dan gtaw ade someone da tuntut kad itu. Then dia cakap darijah plak ngan aku..(bahasa arab pasar) adeh. x dapat la aku paham, then aku suh dia ulang .Dia cakap..

"kau nak aku ulang english or arab? kau paham mane 1?"

amboi..ingt aku blur sangat?? haih..So aku ckp la aku tak kesah sambil agak kecewa la..hal cm ni pon nak lengah-lengah.. tuh, dia cakap la english.."how can i know this is ur card?" So, aku pon bagi la suraat tuh, dan die diskus jap ngan boss dia.. pastu dia kasi balik kad DabaDaba aku tuh..Alhamdulilah dapat pun..kalau x kene g Rabat lah jawabnya..

Time tgh tunggu akak tu diskus, ade sorang makcik cam gaya kaya tegur aku.

"salam where are you from?"
"salam, ana min malizi"
"ouh, U DONT SPEAK ARABIC WELL"

heh?! aku macam erghh ! geramnya.. memang lah, aku ngaku aku tak fasih..rasa tyme tu geram je..takpe nih mungkin satu cabaran untuk aku lebih membaca dalam bahasa Arab.. sebab makcik bajet tu telah menyedarkan aku..

Ya Allah tambahkan aku ilmu & kefahaman aku dalam bahasa Arab .


Labels:



Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post


.:: waiting 4 a call ::.