sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Wednesday, June 9, 2010

YOU [u] DONT SPEAK ARABIC WELL..

Salam sume & my blog. hari ni nak bersiap cepat-cepat ke jami3ah (universiti) sebab kene murojaah (ulangkaji) dengan kawan arab. Tepat kul 8.00 pagi. Tapi kami bertiga slalu je datang 8.30 am. Sian Khadija. Lepas 2 jam study, kul 10.oo am tuh aku mintak excuse untuk pergi ke Bank Populaire berdekatan souq (pasar). Menyusahkan la aku kalau leh takmau g bank. Banyak prosedur, bukan cam bank Malaysia. bese-bese dah ler..huh..

*******
Imbas semalam: 6.20 pm

Lepas balik jami3ah.."Aku rasa nak kuar duit la. Duit minhah (biasiswa) Maroc aku still ade lebih, nak kuarkan ar..baya duit sewa umah. "

Izzaty hanya bersetuju, dan teman aku. (Kat mesin ATM) Aku masukkan kad bank. Suh pilih bahasa ARABIC or FRANCE. erk! aku cop arabic la.. senang sikit. Pastu kad aku kene kuar sebab masa aku nk kua duit tuh ade probs. then aku sibuk nak bace apa yang mesin tuh ckp. ARAB tu..bila dok sibuk2 bace, alih-alih kad tadi die telan balik masuk mesin ATM. Hah??


yang kene telan Daba Daba Visa tuh

Kat citu gak aku mencarut ..geram, apelah nasib hari ni.. memang dia x kua balik. Last-last, kene gak kuarkan duit dari biasiswa Malaysia, gune HSBC kad.. takpelah kalau mak nak bising nape asyik kuar duit je. T__T


*******

So sebab tuh kene g bank cepat-cepat dan tanye akak cun kat bank tu..

"Saya letak kad saya dan Kad itu tak keluar"


Pastu kasi dia passport dan surat sah yang memang kad tu milik aku. Dan akak tu x ramah sangat, dia tak cakap pun suh tunggu jap ke ape. Dia trus kol orang Rabat dan gtaw ade someone da tuntut kad itu. Then dia cakap darijah plak ngan aku..(bahasa arab pasar) adeh. x dapat la aku paham, then aku suh dia ulang .Dia cakap..

"kau nak aku ulang english or arab? kau paham mane 1?"

amboi..ingt aku blur sangat?? haih..So aku ckp la aku tak kesah sambil agak kecewa la..hal cm ni pon nak lengah-lengah.. tuh, dia cakap la english.."how can i know this is ur card?" So, aku pon bagi la suraat tuh, dan die diskus jap ngan boss dia.. pastu dia kasi balik kad DabaDaba aku tuh..Alhamdulilah dapat pun..kalau x kene g Rabat lah jawabnya..

Time tgh tunggu akak tu diskus, ade sorang makcik cam gaya kaya tegur aku.

"salam where are you from?"
"salam, ana min malizi"
"ouh, U DONT SPEAK ARABIC WELL"

heh?! aku macam erghh ! geramnya.. memang lah, aku ngaku aku tak fasih..rasa tyme tu geram je..takpe nih mungkin satu cabaran untuk aku lebih membaca dalam bahasa Arab.. sebab makcik bajet tu telah menyedarkan aku..

Ya Allah tambahkan aku ilmu & kefahaman aku dalam bahasa Arab .


12 comments:

nur izzaty said...

Salam...

~pembetulan, pembetulan~ ...
izzaty slalu datang awal untuk diskusi bersama khadijah...

" ana min 'malizi' " ...
bukan malizi, tetapi yang betulnya ialah malizia untuk nama negara...

~~Membangun bersama Islam, Berpadu dalam ummah, Bahasa Arab teras golongan intelektual Islam, Kefahaman pemangkin keunggulan Agama, Bangsa dan Daulah Islamiah~~ (macam x kena je)

hana szied said...

:: haha tuk anga...::

2 la ko..dlu ade kmbaq kt pusat dakwah xnk blja btul2..kan da kntoi...huk3....xpe3...pengalaman mngajar erti khidupan..~

terbyang mke ko ckp ko min malizi.~~grrr...
ong gedek gedek..~~

AiZ said...

wah... mesti best kalau dapat belajar bahasa arab.. ^__^

Sha-na.Szied said...

[nur izzaty]
oke kamu owez awal ;p

Sha-na.Szied said...

[hana]
yupp i berspeaking cam...errr
but stil ok bebanding kamu

Sha-na.Szied said...

[aiz]
boleh jer sy aja :)

aizat912 said...

Aizat
Naeilah.. jgn down sgt.. arab tu mmg sume org taw bnde yg susah.. anyway.. follow aku nt

Sha-na.Szied said...

[aizat]
thx weyh..:)
kau pon same, belja btul2 sok nak jd ustad.. hehe

syAzAnA said...

wahh. sungguh aku jelez oke. arab. bhasa yg bg aku amatlah susah/ gud luck sane wei.

+a'JeM- said...

hahahhaa...
ko blom kne cam ak..
pnt la ak ckp english stail british.. konon2..
skali arab 2 ckp kat ak ngn bahasa english broken nya dengan bangga nye..
"ur english iz very bad"..
hahaa

Sha-na.Szied said...

@syAzAnA

thx wey..huhu..ko amek sains ag power :)

Sha-na.Szied said...

@ a'JeM-

hahah u are lucky :P
thx wey komen ar lg yer..tacing nyee
(╥_╥)