sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Saturday, December 31, 2011

Di Takuk Lama..Nak Buat Baru!


Assalamualaikum kepada semua..
oh bukan SEMUA.. x de sape pon yg bace blog ni.. so..
say Assalamualaikum to myself.!!
Ok ready untuk membebel pada diri sendiri..

Yeah, aku mengaku.. dah lama tak update.
Omaigod, u see Naeila.. Da berapa bulan ni ?
May i count the month..wait.. ... ..
August.. and now December..
4 months.. 4 bulan!!

Naeila. how come ni..??

Nak 1000 daya, taknak 1000 alasan la..

alasan 1 : malas
alasan 2 : tenet lembab untuk apdet
alasan 3 : mmg ada cerita tapi takde ayat nak buat
alasan 4 : berdiam diri, malas
alasan 5 : mmg tenet syik putus je yang memtuskan lagi semangat nak apdet huh


siyes rasa sedih sngat biarkan blog ni.. macam berdosa lak.
dah buat dulu2 pastu tinggal2 je
rasa nak deactive (macam fb lak.) ..tapi pikir banyak kali
sedih ngan diri sendiri yang dikuasai oleh nafsu malas tu..
tiap kali ingin berubah pasti dugaan menerokai diri..

sempena esok tahun baru, aku nak baru-baru kan blog ni..
ops i mean.. barukan entry aku.
yg lama terkubur..
before masuk tahun baru kan..
ni last entry untuk tahun ni kot.

lepas ni maybe banyak input sikit hehe
tp kekangan masa dah sekarang..dah nak buat tesis akhir..
but aku cuba yeahh..
sebab tenet baru nak masuk +++ Gb dia hahah!!
main sampai lebam :p

and then,
ekceli in 4 months, ops.. more than 6 months aku nak cite banyak sngat..
but, tak pe la.. kita buat tajuk je dulu hehe..
buat mukodimah dulu .. pastu baru isi..
antara tajuk yg bermain2 di fikiran aku 6 bulan dulu

-puasa di perantauan
-raya di perantauan
-kerja persatuan
-bercuti musim panas
-start new sem
-masalah rumah
-pindah rumah
-internet
-diet
-exam


ok teruskan bersama aku, jangan tukar channel eh..
by the way,

nak wish Happy New Year
dalam bahasa korea punye,
sebab baru belajar :)



ok wassalam :)

Wednesday, August 17, 2011

Kuih Raya Tart & Almond Edisi Terhad. :)

Entry copy paste dari entry lama ---> Kuih Raya Tart dan Almond Sedap

Salam semua, maaf sudah sebulan blog tak apdet. This month is RAMADHAN, berikutnya SYAWAL. huhu.. Maknanya kita sudah hampir kepada puasa dan raya. Hampir ke? kurang 2 minggu kot.. Hampir ramadhan dan syawal je, mesti ramai orang awam usha blog aku yang bersawang ni.. kenapa agaknya ye???

|
|
|
V

See!! Ramai orang tengok resipi kuih mak aku..
klik gambar supaya mata boleh nampak jelas


Sebab baru-baru nih, tengok LIVEFEEDJIT orang-orang yang datang ke blog nih, sume nya untuk mencari resipi kuih tart, seperti yang aku entry kan di sni. Ni belum lagi puasa, haih..~


---> Mak pon cakap, baru-baru ni ramai orang telefon mak sebab nak resipi, dia cakap bace kat blog ..eheh . Anak promotkan kuih mak.


Dan aku ingin mintak maaf sebab video yang dipaparkan tidak menjadi, mungkin sebab dah lama. Mungkin ramai orang yang berebut-rebut untuk mencari resipi rahsia untuk membuat kuih tart yang sedap. huhu. So hari ini, insya Allah vdeo nih leh dibuka, dan korang boleh lah lihat sedikit gambar, tapi bukan resipinya. Kerana resipi adalah rahsia. hahah!


Video Kuih Tart Nasta & Almond London, Layannn...





Apa Kekurangan Kuih ALMOND DAN TART orang awam berbanding
KUIH MAK SAYA ??? See........


Tengok Almond ni, salutan coklat yang tak penuh. Even aku tengok kat link nih, murah tapi coklat tak penuh.

Tart nih pun sama, inti nenas ciput jek. Jem pucat.
So jom beli tart nasta mak aku. hehe

Ramai orang buat tart macam ni, macam selera!
Korang pon selalu makan tart yang ni kan?
Mak aku punya, bukan camni, tapi lagi sedap hehe .
Jom cuba, anda MAMPU MENGUBAHNYA!


Kuih Tart mak saya: (maaf tak sempat amek gambar kuih mak)

  • Jem buatan tangan yang pekat dan manis.
  • Nenas dibeli dari Johor. Nenas terbaiklah orang cakap.
  • Acuan yang halus dan bunganya yang cantik.
  • Menggunakan acuan yang lain daripada orang awam guna.
  • Tart diletak dalam cup kuning.. Orang awam punya tak letak dalam cup.
  • Harga yang berpatutan mengikut timbangan berat kuih yang adil. Hehe.

Kuih Almond mak saya :

  • Almond dalam biskut penuh. Bukan almond separuh.
  • Almond london berbentuk bulat.
  • Kacang almond yang ditabur banyak di atas biskut.
  • Biskut disalut coklat penuh..
  • Tidak cepat lemau seperti kuih almond orang awam ..hehe
  • Harga yang berpatutan dan tahan lama serta mengikut timbangan berat kuih yang adil.


Orang cakap kuih mak aku ni berhantu. Ni best punya.. Sebab kalau makan mesti nak lagi. Pengusaha kuih tart pun dia beli kuih tart kat mak aku.. Alhamdulillah, rezeki ..
Then, Kalau raya umah orang.. Tak pandang pun kuih tart & almond dia. Sebab memang layan mak nye kuih jekkk..Kalau raya umah kawan-kawan mak..alahai..kuih mak aku ker ni..Hehe.

Tak caya? Sila cuba dulu~ Mood : Rindunya nak makan kuih tart panas-panas fresh dari oven!!


--------------------------------------------------------------------------------

RESIPI KUIH TART.
Ha, ni free-free dapat ni. Jangan lupa komen lepas cuba buat.

1 buku butter 250g + 1 sudu makan gula kastor
Pukul sehingga kembang menggunakan Mixer

Masukkan 2 kuning telur + 1 sudu teh asen vanilla
Pukul-pukul lagi hingga kembang

Masukkan 1/2 cawan tepung jagung + 1 sudu makan tepung kastad
+ Tepung gandum 2 1/2 cawan
Pukul lagi sampai kembang

Siap adunan, kalau lembik-lembik adunan tu..Tambah lagi tepung gandum
Silakan bakar menggunakan api 160 , atas bawah

--------------------------------------------------------------------------------



Untuk resipi almond london, mungkin aku entrykan lain hari, lepas balik Malaysia lah yer..oke, kalau nak resipi sebenar, sila hubungi...

( maaf yer harga dah naikk..bukan macam entry dulu yang murah..)
TART NASTA
RM 28

ALMOND LONDON
RM 32

50 ++ keping =680 gram

Pn. Maimunah Hj. Lasim
+60133942361
Seremban, Negeri Sembilan.


P/S : Jangan order banyak-banyak. Mak takde asistant nak tolong dia. Anak-anak dara dia takde kat Malaysia.. hehe~~


Friday, July 8, 2011

To All Malaysian~ Ini pasal Bersih !!


BERSIH 2.0 !!

Pagi-pagi lagi bumi KL dipenuhi dengan kenderaan2 dan orang2 yang membanjiri jalan KL. Makin disekat polis makin ramai yang datang..

(Tiba-tiba rasa nak berniaga air plak time2 macam ni..mesti laku WOHA!)

Sekadar nak kongsi, apakah tujuan BERSIH ini diadakan???


  • Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011 di Kuala Lumpur.
  • Tuntutan Bersih 2.0:
  • Pendaftaran automatik
  • Reformasi undi pos
  • Penggunaan dakwat kekal
  • Akses kepada media
  • Masa berkempen minima
  • Pengukuhan perbadanan awam
  • Hentikan rasuah



Kami di sini tidak tinggal menyaksikan keadaan yang berlaku sepanjang hari ini di KL. SECARA LIVE !!


Apa yang saya sarankan..(lambat pulak nak bg saranan..takpela..).. bagi yang menyertai perhimpunan BERSIH..




*Jangan tolak menolak sepanjang perhimpunan dan perarakan.

*Elakkan mencerca, memaki hamun atau menunjukkan isyarat lucah semasa perhimpunan berlaku.
*Raikan perhimpunan ini dengan aman dan harmoni.
*Pastikan anda memberikan keutamaan laluan kepada kenderaan yang lalu lalang dan tidak melintas sesuka hati dijalanraya.
*Pastikan anda memberikan keutamaan, membantu dan melindungi warga emas, orang kurang upaya atau kanak-kanak yang hadir bersama.
*Maklumkan sahabat anda jika anda ingin keluar dari perhimpunan disebabkan hal kecemasan atau kerana ingin ke tandas bagi mengelakan masalah lain.
*Pastikan anda dapat duduk semasa pimpinan berucap.
*Pastikan anda tidak bersembang semasa pimpinan berucap kerana kemungkinan bunyi *sound system* akan tenggelam dengan suara ratusan ribu peserta.
*Ikutilah laungan pimpinan jika perlu.
*Pegang bendera Malaysia atau negeri anda sepanjang perarakan.
*Jangan buang sampah merata-rata sepanjang perhimpunan. Masukan dalam beg plastik yang anda bawa.
*Rakamkan suasana himpunan – gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email Setiausaha Bersih 2.0
*Kalau boleh rakamkan sekali wajah-wajah polis yang bertugas atau tragedi-tragedi penting seperti keganasan atau provokasi Polis jika ada.

Uhu.. Panas betul rasanya keadaan hari ini.. Tapi alhamdulilah, ade hujan rahmat yang mencurah di KL.. Semoga dengan hujan ini, pemedih mata "diorang" tak dapat nak kene kat rakyat BERSIH ni.. Adakah langit kita sedih melihat perlakuan insan2 di buminya begini??
Kami memohon ya Allah.. Hujan ini adalah rahmatMu..



Ni status aku kat FB.

‎"Diorang" main kejar-kejar dengan rakyat.. Orang tak nak pun main kejar-kejar ngan "diorang".."Diorang" je syok sendiri kejar orang , serbu orang. Kalau setiap hari "diorang" bekerja macam ni kat malaysia kan bagus.. baru penjenayah takut ^_^


Tahniah kepada "diorang" yang berjaya buat kerja dengan cemerlang hari ini, sampai orang masuk hospital. Suka tengok orang tu sakit teruk.


Pastu ada orang cakap, orang yang join dan sokong BERSIH ni BODOH, meh sini bagi 10 alasan kat aku. 10 jek tak banyak.. Dia je kot yang pandai?


Masing-masing ada stand masing2 la weyh.. Tak yah sedap2 mulut cakap orang BODOH. Malas nak ulas panjang la..


Ape pun meh aku kongsi satu TV live kalau nak usha keadaan KL sekarang..
wwitv.com/tv_channels/b5577.htm




Last but not least..

Perlu diingatkan yang join dan sokong BERSIH perlu tanya diri , kenapa kita sokong BERSIH ini selain menuntut 8 tuntutan BERSIH di atas. Ada 4 persoalan yang perlu kita muahasabah diri..


  • Adakah kamu buat ini kerana Allah? (IKHLAS)
  • Adakah apa yang kamu buat ini adalah perintah dari Allah?
  • Jika ini perintah Allah, bagaimana nabi Muhamad SAW melaksanakannya?(Sunnah Nabi)
  • Bagaimana kamu akan mengistiqamah’kannya (membuat secara berjadual)

  • Semoga sentiasa dilindungi Allah wahai kawan2 sekalian. Ok, selamat berjuang rakyat malaysia..!!

    Tuesday, July 5, 2011

    Make-up kan comment box !!


    |
    |
    |
    V


    hala cursor pada gambar untuk lebih jelas.
    kalau taknak cube
    test klik kat SINI untuk lebih contoh yang lebih JELAS

    ****

    Oh, leganya .. Siap pon ! Lepas dua jam bola mata aku bermain-main dengan kod HTML kat blog ni... kalau nak make-up blog kene pandai main dengan kod-kod rahsia tuh.. Huhu..


    Meh I tell you all, ape yang sudah berubah .. Lepas ni kalau rasa nak cantikkan komen blog boleh tanya saya okey hehe~



    1_ Aku touch-up komen box supaya lebih menarik , aku pilih warna pink hihi

    credit to : kak liyana


    2_ Aku tambah kan perkataan TUAN BLOGGER COMEL ^_^ automatik keluar, walaupun sebenarnya korang tak cakap pun.. hehe (ngaku jek la aku comel)



    3_ Aku fokuskan komen khas untuk aku, atau english nya HIGHLIGHT AUTHOR COMMENT.
    Time ni memang paling pening la.. sebab aku nak tambah lagi gmbar kucing kiut tuh.. Ha , kucing tuh mata dia bergerak2 tau heheh.. Nice giler!

    credit to : mommy pinky


    4_ Then aku pasang reply button. Kalau korang nak tolong aku-yang-malas-reply-komen ni pun boleh.. sebab kadang2 aku busy, so aku sempat approve komen je.. Nak reply oh-perasan-busy heheh.. Untuk button tuh.. boleh photobucket banyak2.. cari jer.. comel2 belaka !

    credit to : kak liyana



    5_ Lastly.. aku tambar avatar untuk muke ANONYMOUS yang malu-malu nak letak muka. Mula2 tuh nak letak muke hodoh2 hehehe tapi tak baik lah kan.. So aku ganti pakcik SMILEY yang suka senyum tuh.. So sape2 anon yang komen aku, muke diorang jadik SMILEY jer :)





    P/S: Last but not least.. Cube tengok shoutbox aku.. Comel Tak? Just Klik gambar budak pompuan tu untuk tinggalkan jejak, then klik budak pompuan tu balik untuk CLOSE .




    Ok tu aje.. hihi... Rajin pulak abes kan 3 jam depan lappy sebab nak edit-edit ni :)

    credit to :
    bayti jannati sebab internet laju ^_^


    Wednesday, June 29, 2011

    Resipi Morocco #2 ; Sambung entri Macarons semalam


    MACARONS dari chef yang pakar~











    Entri ini untuk kak nurra. Untuk pengetahuan semua, kak nurra ni pandai buat MACARONS :p
    kak nurra thanks follow saya.. :) selamat berkenalan ^^



    Oh Macarons lagi ..?! errr.. saya buat entry ni sebab kak nurra ni curiga dengan adunan macarons saya wahaha. Begini , mari saya mulakan..



    ~RESIPI MACARONS SAYA~


    Isi luar :

    150 g icing sugar
    125 g serbuk kacang biasa (ganti almond)
    50 g telur putih (2 biji telur)
    150 gula kastor --------> kesilapan besar ni. patut 50 g. (berangan agaknya)
    50 ml air suam dicampur dengan gula kastor
    100 g serbuk koko (sebagai pewarna)


    Isi dalam, untuk jem coklat :


    (saya tahu akak nurra gune nutella jek .......kan kan..)

    1 bar coklat hitam
    1 cawan susu sejuk -------> kesilapan besar sebab ta panaskan susu
    25 g mentega



    Cara menggunakan bahan hehe :

    (boleh rujuk video abang perancis saya.. saya memang tiru betul2..)



    Campurkan icing sugar, serbuk kacang, dan serbuk koko kedalam satu besen. Ayak ketiga-tiga bahan ni untuk bagi halus (err betulke ayat..?)



    Dalam bekas lain kita masukkan putih telur dan mulakan kerja pukul telur guna apenama tuh. yang elektrik tuh..?? selama beberapa minit kasi buih sikit..

    Then masukkan gula kastor yg dicampur air suam tadi kedalam telur tersebut, dan pukul telur hingga kelajuan maksimum. Tapi kalau terasa panas pemukul telur tu, rehat jap.. ^^



    Agak 30 minit kot aku nak bagi die stiff dan taff heheh dan bagi dia nampak sangat menarik.



    Then bila dah kembang telur tuh, dan stiff dan taff, kita masukkan ke dalam besen yang ade tiga bahan di arahan 1 tadi. Gaul-gaulkan hingga rata . Sampai jadik coklat :)


    Bile da jadi rata, masukkan dalam nozel. Amek kertas minyak :P saya gune A4, sebab tuh saya tabur minyak banyak-banyak sampai adunan tuh jadi melebar.. :(





    Ok, amek kertas Minyak buat bulatan sederhana kecik, dan paipkan adunan coklat. Tapi eceli bulatan saya besar gile sbb tu melebar!! dan maybe melebar, sebab adunan cair~



    Masukkan dalam oven yg sedia panas dalam suhu 150'c masa 20 minit. Ni gmbar lepas dibakar dalam oven..... Dan biarkan sejuk sketika..



    Then untuk jem, kita guna blender dan masukkan susu dan coklat dan mentega.. Pastu blend lama-lama sampai jadi macam likat (jem)..



    20 minit berlalu, TING !

    Saya sangat happy shell macarons ni menjadi, cuma dia melebar la. tapi akhirnyaaa..bila nak bukak tuh, dalam dia masih cair, dan kemudian bila saya kopek, die jadik kosong, "kaki" macarons ada.. means menjadi ! Tapi tu la... dia meleper~~



    So terus try bakar yang kedua pulak.. tp lagi hancuss arrrrrghh..


    ok dah siap. Takde sapa dapat rasa macarons saya! Hahaha!!



    *** OH! ekceli aku tengah geram gilee.. virus menyerang lappy aku!! sampai internet x leh surf! dah donload macam2 tapi x leh nak buang virus tuh!!! GileR betul..

    *** aku nye virus nama dia.. XP ANTI VIRUS 2012. sape ade penyelesaiannya??! help me! pls!!

    Resipi Morocco #1 ; Macarons France (PROBLEMS)






    Tibalah saat yang aku nantikan.. Hari ni result keluar, pukul 11.15 pagi tadi. Alhamdulillah result nampaknya menunjukkan tanda-tanda kelulusan.. Walaupun sebenarnya ada markah kitorang yang tak masuk lagi, --> Bahasa Perancis. Sangat kecewa ok! Dari semester 1 sampai la ni... ade problem ngan perancis.. Apelah nasib kami ni =_=
    Ustaz sorokkan markah kitorang ek? ??


    Result ditampal di tempat yang sempit !


    Untuk hilangkan kesedihan, hari ni dah teringin benarrrr nak makan MACARONS yang popular kat Malaysia sekarang. Aku nak beli sangat kat patesserie kat morocco ni, tapi mahal. Hanya mampu bergambar je..24 keping = RM 75 = DH 150. Huh..? DEkut dekut dekut! aku belajar lagi lah.. minhah pun tak cukup tau nak beli bende yg comel tuh.. :(



    MACARONS

    Tau tak macarons ni apa? Sejenis manisan dari negara Perancis. dan seterusnya tersebar di morocco. Di morocco , macaron di hias dekat kek.. Kalau untuk jual untuk makan2 jarang kot. Hurm rasa dia marvelous gak. Contoh warna pink, jem stoberi, kuning jem banana.. putih = kapucino.. Ouh like it :)) Ekceli orang suke macarons sebab die kiut dan colourfulll!


    Sapa tak rasa lagi tolong angkat tangan sambil senyap. Rugi tak rasa! :P
    tapi kalau beli mahal kot. kalau buat sendiri? risiko hehe~ Masa festime rasa tuh, dah berangan nak buat macarons masa raya nanti :p

    Ni sume sebab khadija bagi aku macarons yang abang dia buat tu.. Oh kenapa lelaki Morocco ni pandai sangat masak roti dan benda manisaaaann?? Yang dia bagi aku ni, cantik sangat ~





    Oleh itu, aku merajin kan diri membeli bahan-bahan untuk buat macarons.. Oh ini lah entry pertama aku about masakan by my own hand err..

    Gula icing
    Serbuk coklat
    Kacang
    Coklat bar
    Susu
    --> bahan lain dah ade kat umah <--



    Actually dah eksaited tambah riak sikit, sebab harap macarons jadi... akhirnyaaaaaaa..
    :(( tak jadi ... adunan aku cair sangat, tak padat..



    So bila aku paipkan adunan coklat tuh, dia cair da meleper.. so bila abes bakar, cantik je, cume bila kopek.. (betul ke kopek..erm??) ok, lepas kopek..die nampak lompong.!!!



    MALUNYA nyaaaaaaaa.!! nyaaaaaa...!! Then bagi kata semangat..

    " Chef yang bersemangat takkan putus asa dengan cubaan pertama "



    Dan aku cuba kali ke 2 untuk bakar.. Argggggggggghhh tolong jauhkan MACAROCOMOT tu dari aku.............!



    Patutlah kan..manusia sangat suka pada kecantikan.. sedangkan macaron COKLAT yang COMOT tu pun aku suruh jauhkan.....inikan benda yang buruk-buruk...? Da buang dahh macarons yang manis sangat tu..Erm.. jahatnya aku.
    Oh ampun, ya Allah.



    Alasan munasabah sebab macaron buruk :



    ---> Takda kertas minyak, jadi saya guna kertas A4 dah tabur minyak banyak-banyak!
    ---> Adunan mungkin cair, ditambah nozel susah nak tekan, ade ruang udara kot dalam nozel tuh! ahhh........geram..
    ---> Pakar macarons.. kenapa adunan saya cair =(
    ---> Sebab pergi jadi dungu , amek resipi macarons dari abang Perancis youtube tuh, konon sebab dia hensem aku follow step die , adoi!




    ---> Tak panaskan susu masa nak buat jem coklat
    ---> banyak lagi penat nak type hahah!



    Tapi banyak kali baca kat blog chef hebat yang buat macarons.. mesti banyak kali cubaan baru jadi... oh, duitku bakal melayang lagi.........~~ Nak macam macaron ni..




    Siapa ada resipi macarons yang terbaik , tolong inform saya.. i need it , owh my macarons!

    Saturday, June 25, 2011

    Summer Break , Coming !



    Assalamualaikum kepada yang membaca , kau lah yang membaca. Jawab salam tu, kalau tak jawab dose, kalau jawab sayang, eceewah !


    Oh by the way lepas ni saya tak bagi salam dah, sebab saya da paste awal-awal icon السلام عليكم tu untuk korang sume ..

    Before that nak bagitahu sume orang yang SUMMER BREAK STARTED !
    3 MONTH !!




    Alhamdulillah terapdet lah juga belog saya ni.. Rasanya dari bulan Mac sehingga Jun ini belog aku macam tak de tuan je.. Tuan die perasan sibuk sangat, padahal asyik menghadap mukabuku je.. sebab tu sibuk.


    Kalau di imbas.. seharusnya aku dah mula sem EMPAT untuk musim bunga hari tu (Mac). Tapi kemalasan yang tinggi ditambah perasan busy so tak apdet la blog ni.. Semakin bertambah semester, semakin mencabar. Dan diri yang konon berazam untuk menjadi lebih rajin menjadi sikit malas , Banyak malas . T_T so sad...... huh..


    Tapi alhamdulillah semester 4 ni kami mulakan ulangkaji lebih awal.. walaupun di saat akhir ade lagi yang tak sempat nak ulang kaji.. (skema nye penulisan hari ni.. makin lama makin hilang bakat penulisan aku --> macam dulu hebat sangat?? )



    Yeah, hari isnin 20 Jun 2011 berakhir exam yang mengerikan hehe <--- ayat orang tak menghafal nota..Dah berakhir pon sem 4, harus bersyukur dapat cuti 3 bulan tanpa gaji :p



    Dan hari ni, kira dah seminggu aku menetap kat rumah. Tanpa merancang apa-apa kerja untuk dibuat, mungkin Ahad ni aku nak mulakan plan work aku..! Harus semangat !!



    Antara benda yang aku nak setelkan selama 3 bulan cuti ini.

    Amek result! harap lulus..
    Mantapkan bahasa arab , cari kawan arab kat FB
    Mantapkan bahasa perancis , cari kawan perancis kat FB
    Mantapkan bahasa korea , menonton film korea
    Busy dengan persatuan
    1 hari 10 fren request kat FB
    Stalker 24/7
    Hafaz Quran sampaai Juzuk DUA
    Holiday plan 1 --> Seluruh morocco
    Holiday plan 2 --> Sepanyol
    Make an ice-cream cake
    Make a pizza
    Be a good chef
    DIET
    Beli baju untuk raya :p
    Solat terawikh tak tinggal di masjid
    Bace buku Sejarah Anbiyak
    Raya kat rumah semua warga Malaysia di Morocco
    dan bla bla bla..




    Ok, can you all wish me luck? Aku rasa ni la percutian aku yang TER-busy sekali :P
    Tapi harap sangat dapat gi berjalan-jalan.. Ya Allah mudahkanlah urusan-urusanku..

    Sebab hati tengah jeles tengok kawan-kawan aku dah mula meninggalkan wilayah masing-masing dan pergi bercuti :'(

    Ok, byebye !

    Monday, June 13, 2011

    Entry rindu :'(

    klik ini untuk lebih penghayatan. tolong baca sampai habis :'(


    Angah rindukan manje dari wan..

    Ya Allah di saat imtihan ini kau beri aku dugaan . . .

    Kau beri aku rindu pada emak . . .

    Kau beri aku rindu pada emak kedua aku . . .

    Wan angah rindu wan sangat-sangat

    Sumpah, wallahi angah rindu wan . .

    Mak cakap mak pun rindu kat wan

    Mak cakap kalau rindu bace al-fatihah

    Dah 3 hari angah termenung, ingatkan wan

    Angah rindu nak bermanja dengan wan

    Wan maafkan cucumu ini . Angah banyak wat dosa kat wan

    Tapi percayalah wan

    Angah dan adik dan along sayang sangat dekat wan . .

    Hanya wan tempat kami bergurau senda

    Apabila kami pulang ke kampong . .

    Tahun ni angah banyak berdoa agar Allah panjangkan usia wan

    Solat hajat untuk wan, sebab angah dengar wan ada darah tinggi

    Perkara itu paling merisaukan . . .Tapi Allah lebih tahu

    Sampai bila hayat wan di dunia ini

    Angah selalu telefon Anis suruh jaga wan sangat-sangat

    Before fly, angah cakap ngan semua orang supaya jaga wan

    Angah taknak family kita pecah belah sebab wan dah takde

    Tapi angah takde kuasa

    Wan dah takde, kampong jadi sunyi . . .

    Bila raya angah nak gurau ngan sape?

    Angah nak pinpim tangan sape . . .?

    Angah nak tolak kerusi roda sape lagi selain wan . . .?

    Angah nak angkat sape naik kat atas kereta?

    Angah nak mandikan sape lagi wan ?

    Sape nak layan perangai manje angah ni?

    Sape angah nak jage bila cuti nanti?

    Sape nak teman angah kat rumah bila mak pergi kerja ?

    Sape nak tidur dengan angah malam cuti ?

    Angah minta maaf, banyak dosa pada wan . . .

    Tengking wan bila wan tak dengar

    Biarkan wan jalan sorang bila angah penat

    Marah-marah wan bila wan degil

    Tak teman wan bila wan takut duduk sorang-sorang

    Buat-buat tidur kat tempat lain bila wan ajak tidur dengan wan

    Taknak turun bila wan panggil

    Marah wan bila wan ambil duit angah

    Tak pernah nak ambil gambar dengan wan

    Biar wan tinggal kat rumah bila kitorang nak jalan-jalan

    Terima kasih wan, sebab teman angah kat masa nak fly

    Tapi tak sedar pun . Angah ambil gambar ngan sume orang

    Tapi dengan wan . . ?

    Ya Allah . . . Tapi perancangan Mu itu maha indah

    Dia tahu wan akan pergi tinggalkan Angah

    Jadi ditakdirkan Angah balik tahun lepas

    Untuk jaga wan, teman wan, tapi semuanya tidak sempurna
    Angah tak rebut peluang itu . . .

    Sedar tak sedar wan lah orang yang angah paling sayang

    Selepas emak . . . Itulah manusia kan . . bila ada tak hargai pun

    Ya Allah berat sangat rasanya bila wan pergi aku tidak di sisi

    Alhamdulillah wan pergi dengan tenang sekali 2 April 2011

    Dengan lafaz syahadah dan hembusan nafas terakhir

    Rasa ingin tidur dan akhirnya wan pergi buat selamanya

    Tahun ini angah tak balik nak jenguk wan

    Insya Allah raya tahun depan angah datang melawat kubur wan

    Apa pun angah kene redha dengan ketentuan ini

    Semoga Allah merahmati dan melapangkan kubur arwah wan

    Angah tak dapat kawal air mata lagi . . .

    Angah nak exam esok, angah doakan wan selalu . Angah sayang wan

    Friday, June 3, 2011

    Ngeri itu akhirnya bukan realiti..


    Alhamdulillah Allah kejutkan aku pagi-pagi ni, selesai sudah tanggungjawab sebagai seorang hambaNya...


    Sebuah van putih memasuki ruang parking rumah ku. Parking di belakang kereta Viva itu, aku dari dalam rumah tak sabar melihat siapa.. Mungkin sedang tunggu seseorang balik ke rumah agaknya, sebab tu tak sabar..

    " Eh???? Kenapa ni...........Kenapa van jenazah yang datang ni parking kat sini?"

    Soalan aku takde sape jawab.. dan aku tak teringin nak lihat van tu.. 5 minit kemudian ada orang ketuk rumah.. dan aku segera membuka pintu dengan perasaan penuh rimas dan risau. Allah sahhil umuruna..Allah janganlah kau timpakan sesuatu pada ku..Siapakah..? Siapakah...? Doktor perempuan datang memberi salam dan menghulur aku kertas............


    ***** meninggal pada pukul .... kemalangan jalan raya.. Dush! Allahh..
    kenapa ya Allah.......Pada masa itu, doktor mengeluarkan jenazah dari van tu dan letak di rumah ku.. Aku buka sarung nyaaaaa.. Ya Allah.... Hanya Allah yang tahu.. muka dijahit.. Jelas kelihatan wajahnya. Aku menangis sungguh..sungguh!!

    Sudah terfikir aku, pasti ada mesej-mesej di FB, mesej-mesej di henpon..bagaimana keadaan kami selepas ini.... dan penuh dugaan pada masa itu. Selepas itu..........

    Astaghfirullahhhh !!
    Astaghfirullahhhh !!
    Astaghfirullahhhh !!
    Astaghfirullahhhh !!

    Ya Allah, ya Allah....sambil mengurut dada.. genggam henpon dan melihat, 4.37 pagi. Ya Allah aku buka cahaya-cahaya di ruang kamar ku.. Dan terus membuka laptop lalu pantas mendail nombor dia......Aku berdoa penuh harapan..

    "Hello, assalamualaikum... hello...assalamualaikumm...........assalamualaikum"
    (aku jawab tapi perlahan suara aku, tanak ganggu orang tidur..)

    Kedengaran seperti memandu, Panggilan ditutup..Alhamdulillah ada suaranya..
    Aku melangkah longlai..menuju ke bilik air mengambil wudhuk.. walaupun bertemankan lipas-lipas yang entah dari mana munculnya.. Aku beranikan diri..

    Lalu, Allaaaaaaaaaaaaahuakbar...


    ****

    Before tidur, tak ambil wudhuk
    gelak-gelak lagha
    maen hantu-hantu dengan roomate
    rindu Malaysia

    maybe ini puncanya, Ampunkan daku Ya Rabb....





    Thursday, May 19, 2011

    Sedihnya ; Selamat Hari Raya..



    klik button play before bace untuk lebih penghayatan :)



    Akhowat-akhowat di Morocco, tak cukup lagi ni.. hhh


    Entry ini aku tulis laju-laju..

    Assalamualaikum warahmatullahi wabarakaatuh buat semua warga Islam ..dan warga Morocco.
    Hari ni hari raya...... Hari raya aidilfitri..T_T

    Semua warga Morocco bergembira dengan sambutan hari raya.. Selamat hari raya diucapkan.. tak sabar nak tengok dekat tv1 siaran ini ditayangkan..Weyhh berlakon jer laaaaaa!

    Bagaimana anak perantau merayakan hari raya mereka dengan penuh kesyahduan tanpa keluarga di sisi cuma hanya teman yang menemani..



    Program Slot Hari Raya Syahadah, Siaran RTM, TV 1..

    buat shooting khas untuk pelajar-pelajar d Morocco.. masa tahun 200_ berapa entah ade jugak TV1 datang buat rancangan hari raya.. Aku baru berangan-rangan nak masuk kalau ade lagi pihak RTM datang..

    Erm, pakcik RTM ni dah dua kali kot datang Morocco, masa MB N9 datang pun dia ade heh
    dah keje die..hehe Aku jeles.~


    Tapi malangnya dan sedihnya hari ni aku dan semua kawan-kawan sewilayah dengan aku tak dapat nak berhari raya dengan kawan-kawan yang lain. Sebab ade yang sibuk exam hari ni, dan aku ade kelas ganti T___T

    Nak masuk TV nak masuk TV nak masuk TV nak masuk TV nak masuk TV ,
    hari raya pertama tuh weyhh.. waaaaaa jeles bangat ni..




    Hidangan dan juadah hari raya..

    Ni saje tambah aku jeles..Mesti kueh muih ni datang dari Malaysia... Di bawa khas semata-mata nak wat program ni.. Mak........... nak agar-agar mak yang sedap tuhh........Kuih tart mak yang sedapp sangat tiada bandingan pun angah rinduu..Wuaaaaaaa..




    Perasan tak, takde nasi himpit dan kuah kacang hehhe?

    Padan muka sape suruh rajin gi kelas :P
    Err.........??



    Takbir raya + Lagu raya..

    Aku tahu mesti diorang masa sibuk makan-makan .. sambil tuh bukak lagu raya.. Nak bagi suasana nampak lebih real .

    Selamat hari raya kepada saudara serta saudari
    Setahun hanya sekali merayakan hari yang mulia ini..lalala


    Ni dekat rumah kedutaan , takbir ramai-ramai... Uhhhh..sebaiklah tahun lepas dah balik raya dengan famili.. tahun ni sempat la aku raya kat sini, incha Allah..

    Err dah cukup puasa ke belum ni.......:P


    Masuk TV tuhhh...

    Ok, aku tahu tahun lepas dah dua tiga kali aku masuk tv, klik sini kalau nak tengok dan sini..
    tapi kali ni aku ketinggalan.. Raya kot!!
    Ucapan raya pun aku tak dapat bagi secara live .. T_T



    Takpe-takpe, nanti buat video kat u-tube masukkan je ucapan.. macam Anwar Hadi dan Matlutfi tu.. =_=

    Apa-apapun saya ucapkan tahniah kepada kawan-kawan yang menjayakan program Syahadah RTM pada tahun ini..

    ~ Orang-orang kedutaan ~


    Semua orang diluar sana, jangan lupa saksikan KAMI (err.. aku je takde) di RTM TV1, Rancangan SYAHADAH , Hari Raya Pertama, 6.30 petang !!
    Ha.. alert tau iklan-iklan salam perantau kot-kot ada sekali muka-muka aku kawan korang ker.. dak kampung korang ker..


    Saya, wakil Casablanca mengucapkan Selamat Hari Raya Aidilfitri, Maaf Zahir dan Batin T__T


    Friday, April 1, 2011

    FRIDAY VS JUMUAH , AWESOME AND CREATIVE THOUGHT !

    Kehilangan saya dalam sebulan ni, disebabkan.... itu saya cerita nanti ya! Its April, No April Fools yer kawan-kawan, because EVERY DAY is a good day. No fool-fools :P

    Assalamualaikum alls!

    Tadi buka Facebook nampak status link kak Fatin Kamaluddin, credits to her lah. Dia memang suka sharing benda-benda best dan fresh ni. SO hari ni nak sajikan korang dengan DUA video yang hebat. Cuba cari perbezaan penyampaian video ni. Hanya orang yang berfikir sahaja dapat manfaatnya. Today is Jumuah, not Friday! Hihi.. Alhamdulillah we are mosleem..



    FRIDAY_REBECCA BLACK



    Tengok rating LIKE dan DISLIKE.. haha sebab suara dia pon takbest :P

    (Yeah, Ah-Ah-Ah-Ah-Ah-Ark)
    Oo-ooh-ooh, hoo yeah, yeah
    Yeah, yeah
    Yeah-ah-ah
    Yeah-ah-ah
    Yeah-ah-ah
    Yeah-ah-ah
    Yeah, yeah, yeah

    [Rebecca Black - Verse 1]

    7am, waking up in the morning
    Gotta be fresh, gotta go downstairs
    Gotta have my bowl, gotta have cereal
    Seein’ everything, the time is goin’
    Tickin’ on and on, everybody’s rushin’
    Gotta get down to the bus stop
    Gotta catch my bus, I see my friends (My friends)

    Kickin’ in the front seat
    Sittin’ in the back seat
    Gotta make my mind up
    Which seat can I take?

    It’s Friday, Friday
    Gotta get down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend, weekend
    Friday, Friday
    Gettin’ down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend

    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Fun, fun, fun, fun
    Lookin’ forward to the weekend

    [Rebecca Black - Verse 2]

    7:45, we’re drivin’ on the highway
    Cruisin’ so fast, I want time to fly
    Fun, fun, think about fun
    You know what it is
    I got this, you got this
    My friend is by my right
    I got this, you got this
    Now you know it

    Kickin’ in the front seat
    Sittin’ in the back seat
    Gotta make my mind up
    Which seat can I take?

    [Chorus]

    It’s Friday, Friday
    Gotta get down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend, weekend
    Friday, Friday
    Rebecca Black Friday lyrics found on http://www.directlyrics.com/rebecca-black-friday-lyrics.html

    Gettin’ down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend

    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Fun, fun, fun, fun
    Lookin’ forward to the weekend

    [Bridge]

    Yesterday was Thursday, Thursday
    Today i-is Friday, Friday (Partyin’)
    We-we-we so excited
    We so excited
    We gonna have a ball today

    Tomorrow is Saturday
    And Sunday comes after...wards
    I don’t want this weekend to end

    [Rap Verse]

    R-B, Rebecca Black
    So chillin’ in the front seat (In the front seat)
    In the back seat (In the back seat)
    I’m drivin’, cruisin’ (Yeah, yeah)
    Fast lanes, switchin’ lanes
    Wit’ a car up on my side (Woo!)
    (C’mon) Passin’ by is a school bus in front of me
    Makes tick tock, tick tock, wanna scream
    Check my time, it’s Friday, it’s a weekend
    We gonna have fun, c’mon, c’mon, y’all

    [Chorus]

    It’s Friday, Friday
    Gotta get down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend, weekend
    Friday, Friday
    Gettin’ down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend

    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Fun, fun, fun, fun
    Lookin’ forward to the weekend

    It’s Friday, Friday
    Gotta get down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend, weekend
    Friday, Friday
    Gettin’ down on Friday
    Everybody’s lookin’ forward to the weekend

    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Partyin’, partyin’ (Yeah)
    Fun, fun, fun, fun
    Lookin’ forward to the weekend



    VS


    JUMUAH_MOSLIM PARODY



    It's Jumuah!

    7 am, waking up for Fajr
    Gotta make wudu, gotta pray my sunnah
    Gotta make ghusl, Gotta clip my nails,
    Looking outside, the sun is rising,
    Up the sky, and everybody's rushing
    Gotta get down to the masjid
    Gotta say salam, to the Imam,

    Sitting in the first saff, or
    chilling in the back saff,
    Gotta make my mind up,
    Do I want the ajr?

    It's Jumuah, Jumuah
    Gotta make dhikr on Jumuah,
    Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
    It's Jumuah, Jumuah
    Gotta make dhikr on Jumuah
    Everyone is reading Suratul Kahf

    Miswaking, Miswaking(Yeah!)
    Miswaking, Miswaking (Yeah!)
    Pray, Pray, Pray, Pray
    Gotta read Suratul Kahf

    12:45 the Imam's on the minbar
    Talkin bout something like fiqh of zakat
    There's whispering, chatterin from the crowd
    Don't they know that is haram?

    I stand up, you stand up
    Prayer's about to start (yeah!)
    Foot to Foot, Shoulder to Shoulder
    Just don't step on me!

    Standing in the first saff, or
    Chilling in the back saff,
    Gotta make my mind up,
    Do I want the ajr?

    It's Jumuah, Jumuah
    Gotta make dhikr on Jumuah,
    Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
    It's Jumuah, Jumuah
    Gotta make dhikr on Jumuah
    Everyone is reading Suratul Kahf

    Miswaking, Miswaking(Yeah!)
    Miswaking, Miswaking (Yeah!)
    Pray, Pray, Pray, Pray
    Gotta read Suratul Kahf

    Last week I had heart burn (from after Jumuah lunch)
    This week I am skipping (on after Jumuah lunch)
    I'm on a diet, a veggie diet
    Just gonna have some hummus at home

    And when I try to leave the masjid, an uncle stops me,
    And rubs some itar on my cheeks

    --Rap--
    Ready, go
    Pakistani, Hindustani, Senegalese,
    We see them all Jumuah prayer looking for keys
    To Jannah, cause that is the goal,
    Making dhikr, giving sadaqah, they trying to be whole.
    No matter who you are, you gotta come to pray,
    Gotta greet your brothers who see in the day,
    So put your kufi and roll up yo pants,
    It's the day of Jumuah, don't pass up the chance!


    It's Jumuah, Jumuah,
    Gotta make dhikr on Jumuah,
    Everyone is reading Suratul Kahf, Kahf
    It's Jumuah, Jumuah,
    Gotta make dhikr on Jumuah,
    Everyone is reading Suratul Kahf

    Miswaking, Miswaking(Yeah!)
    Miswaking, Miswaking (Yeah!)
    Pray, Pray, Pray, Pray
    Gotta read Suratul Kahf

    Yeah! Suratul Kahf
    It's the Surah of the Cave,
    Suratul Kahf


    **Its Jumaat Today!! Lets Us Colouring The Jumaat!! CHeers :)**