sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Tuesday, February 15, 2011

Fadilat selawat, Nak dapat syafaat nabi di akhirat nanti ??

ALLAHUMMA SOLLI ALA SAIDINA MUHAMMAD WA ALA ALIHI WASOHBIHI WA BARIK WASALLIM






Before bace, hayati selawat di blog ini.. Semua orang tahu tak hari ini hari ape?? 15 Feb 2011, bersamaan 12 rabiul awal.. tarikh kelahiran Nabi junjungan kita, Nabi Muhammad Sollalahu alaihi wasallam.. Kalau kiranya kamu tahu semalam 14 Feb, Hari yang konon-konon diagung-agungkan oleh negara barat.. Jadi ketahuilah, yang pada hari ini Maulud Nabi..Jangan disambut Valentine yang semalam, tapi raikanlah tahun kelahiran Nabi Muhammad dengan memperingati baginda.. Bukan bermakna hari lain kita tak berselawat, tapi ini sebagai simbol sahaja..Incha Allah ye kawan-kawan..



Alhamdulillah hari ini lepas solat subuh, seluruh alhybayt (housemates) saya berselawat ke atas nabi dengan penuh kesyahduan.. Syahdu kawan-kawan.. Lepas tuh, kami mentadabbur (menerokai) isi-isi Al-Quran .. Sangat bermanfaat yer kalau dilakukan bersama-sama ahli rumah yang lain, agar kita sentiasa refresh iman kita..



Di sini saya nak berkongsi (sharing-is-caring @ kongsi-itu-sayang) tentang fadilat berselawat ke atas junjungan baginda rasul kita..

* Sabda Nabi SAW: Barangsiapa yang berselawat ke atasku sekali, nescaya Allah akan turunkan rahmat ke atasnya 10 kali ganda - Muslim

* Sesiapa yang amal membaca 3 kali selawat setiap selepas solat 5 waktu akan dihilangkan kebuntuan fikiran dalam menghadapi apa jua masalah.

* Amalkan membaca selawat sebanyak 1000 kali sehari, InsayAllah akan kurniakan kebijaksanaan pemikiran. Di samping itu berusahalah untuk menerokai pelbagai ilmu

* Sesiapa yang mengamalkan berselawat 11 kali setiap hari,dengan izin Allah dirinya akan dihormati dan dihargaioleh orang lain.

* Menurut Sayyid Ahmad Dhalan, sesiapa yang berselawatwalaupun sekali pada malam Jumaat, saat mautnya kelak akan dipermudahkan Allah seperti yang dihadapi oleh para nabi.

* Sesiapa yang berselawat 41 kali sehari, InsayAllah akandihindarkan daripada sifat tercela seperti hasad dengki, riak dan sebagainya dalam dirinya

* Sesiapa yang mengamalkan berselawat 1000 kali pada malam jumaat, InsyaAllah akan beroleh kebahagiaan samada dunia mahupun akhirat

* Amalkan selawat 11 tiap kali selesai solat fardu kerana Allah akan memperindahkan akhlaknya menjadi lebih disenangi di kalangan orang lain

* Berselawat 33 kali sehari dapat menjernihkan hati, mudah memahami akan sesuatu ilmu yang diajarkan, di samping berolah ketenangan fikiran

* sesiapa yang berselawat tidakkiralah banyak manahitungnya setiap hari akan dapat keberkatan dalam apa jua syarat ia berusaha mencari keredhaanNya

* Amalan berselawat sebanyak yang mungkin setiap hari menjamin keselamatan hidup dan pertolongan Allah, lebih-lebih lagi pada saat kita menghadapi kesukaran hidup

* Menurut Syibab Ahmad, sesiapa berselawat tiga kali tiap selesai solat Subuh, Magrib dan Isyak, Allah akan menghindarkannya daripada sebarang bencana.

* Sesiapa yang mengamalkan berselawat sebanyak 1000 kali setiap hari, Allah akan memeliharanya daripada sebarang ancaman musuh serta bahaya fitnah

* Amalan berselawat secara teratur setiap hari mampu membersihkan kekeruhan jiwa, dipermudahkan Allah akan segala urusan dan mendapat keampunan daripadaNya.

* Membaca selawat 10 kali pada setiap waktu pagi dan petang akan memperolehi keredhaan serta dijauhkan diri daripada mendapat kemurkaan Allah

* Menurut As-Shawi, sesiapa yang membaca selawat secara rutin, akan terpelihara hatinya daripada gangguan serta tipudaya syaitan yang melalaikan

* Sesiapa yang membaca selawat sebanyak 7 kali selama 7 jumaat berturut-turut, ia bakal mendapat syafaat pertolongan daripada baginda SAW

* Menurut Al-Hafiz Dimyati, sesiapa yang berhajat menemui nabi SAW dalam mimpinya maka amalkan membacaselawat sebanyak 70 kali

* Ada riwayat yang menyatakan bahawa amalan berselawat 80 kali setiap selepas solat Asar pada hari Jumaat, InsyaAllah akan dihapuskan dosa-dosa kecil seseorang

* Setelah bersolat, Nabi SAW mohon ampun dan beristiqfar 3 kali – Muslim. Dalam riwayat yang lain, Nabi adakalanya beristighfar sehingga 75 kali sehari

* Jiwa yang resah gelisah dapat ditenangkan dengan zikir, termasuklah berselawat sekerap yang mungkin kerana Allah itu Maha luas rahmatnya

* Sesiapa yag sering mengamalkan berselawat pada setiap hari, Allah akan bukakan pintu rahmat dan rezeki yang tidak disangka-sangka baginya

* Ulamak berpendapat, sesiapa yang mengamalkan selawat saban hari tak kira berapa hitungnya, InsyaAllah dihindarkan daripada taun dan wabak penyakit berbahaya yang lain

* Membaca selawat 1000 kali selepas solat hajat dua rakaat mampu menghilangkan keresahan, rasa dukacita serta dikabulkan Allah akan hajatnya.

* Sabda nabi SAW: barangsiapa yang berselawat ke atasku sebanyak 100 kali pada hari jumaat, maka ia akan datangpada hari kiamat dengan keadaan bercahaya – Abu Naim

* Sabda nabi SAW: barangsiapa berselawat kepadaku 10 kali pada waktu pagi dan 10 kali waktu petang tiap hari, ia akan beroleh syafaatku pada hari kiamat – Thabrani



Tak susah pun yer, nak selawat.. incha Allah mari kita amalkan..Moga-moga diakhirat kelak, kita dapat syafaat baginda (pertolongan)..Sapa lagi yang mampu menolong kamu semua di akhirat kelak.. melainkan syafaat baginda..Oleh itu jangan sombong untuk mengucapkan rasa rindu & selawat ke atas nabi..

>> Jika ada kesalahan dalam penulisan saya, harap dapat menegur .. Jazakallahu khayran katira Barakallahu fikum..<<


Saturday, February 12, 2011

Kerja kene ikhlas

Berusahalah dengan ikhlas tanpa memikirkan balasan semata-mata, kerana semakin tinggi keikhlasan di dalam diri, semakin tinggilah balasan baik yang akan diperolehi dalam keadaan sedar atau tidak

Peringatan untuk diri sendiri. Sebagai senior yang tak berapa senior, aku dapati diri ini lebih banyak memikirkan pengorbanan.. lebih kepada rasa alert pada keadaan sekeliling . Maksud nya kat sini, dari segala aspek la. Terutamanya dalam menguruskan hal-hal rumah.


Aku selalu terasa penat membuat semua ini .. Tapi alhukama' ini kata, berusahalah dengan ikhlas.. I K H L A S.

Jangan harapkan balasan..Hurm, aku berdoa ya Allah moga-moga, dengan memudahkan urusan orang lain, Engkau memudahkan urusanku.

Imbas status FB 7 January 2011..
Ya Allah masihkah ada mereka di sekelilingku untuk memahami diri ini..?
Biarlah diorang tu , manusia bila masa kite ada ..Dia tak kenal..
Bila mase kiter tiada baru menyesal...
Orang yg baik itu sentiasa akan dikenang nanti...
Mase ni kita dipandang hina, diakhir nanti kite dipandang mulia..
...untuk orang faham kite, kite tak perlu pun mereka...kerana kite adalah pelengkap bagi mereka..ingat tu!



Aku sayang kamu semua, harap ukhuwwah sentiasa memekar menjejaki spring dan sampai ke syurga....Ameen..

Friday, February 11, 2011

Peluang Kedua, Salji is come back !!

30hb

Meneruskan perjalanan ke Ifrane, untuk cari banjaran salji yang memutih.. Di Malaysia sibuk banjir air, di Ifrane banjir salji~ Woha!! Cameo bergerak 7.30am. Sampai di Michilfeyn, Ifrane pukul 9.30 pagi. Amek gambar berdas-das.. :) Sangat wow la. Sebab masa kami datang tu, salji turun lebat !!



Berhenti di setiap perhentian untuk melihat salji yang turun macam hujan tu.. Pada tahun ni bentuk salji berubah.. Mungkin bentuk emping salji berubah mengikut tempat dan time.

Kalau tahun lepas di Marrakech, emping salji berbentuk hexagon.


Tahun ini di Ifrane, emping salji berbentuk jarum-jarum tajam.


Habes main salji (salji sebenarnya tak main sangat sebab kat gunung tuh salji nipis je.. kene mendaki baru dapat salji hehe..) kami cameo pun turun ke Azrou.. kawasan bandar Ifrane yang memang macam Switzerland or Eropah la :) Cuba tengok kawasan ni , eropah tak??

Bersyukur sangat dapat sampai ke situ......... Keterujaan memang tinggi ! Turun pukul 2.40pm. Singgah solat sebentar dan Allahuakbar......

Sourvenir yang ada..Murah tapi cantik :) Rantai..



Antara video yang ada. Haha, aku meluncur.. Jangan gelak ya.. Sebab belum ada skil nak meluncur...


video

Monday, February 7, 2011

Peluang kedua, Fes in winter !



Assalamualaikum wbrt

After 2 weeks exam habes, kami semua duduk di rumah. Di rumah . Di rumah. (uslub ta'kid).. Betapa boringnya.. Pandang jer notes kat almari "5-RANCANG MAIN SALJI"



Huhu, belum sampai musim sejuk pon aku dan kawan-kawan da rancang nak g mana. ;) Konon-konon nak cari kawasan dalam Morocco jer.. Nak bagi peluang untuk adik junior merasai keindahan salji.. Dan untuk beri diri aku sendiri the second chance melihat kebesaran Allah ..

So, rancang dan rancang...Berfikir ingin ke Fes-Ifrane. Bahagian utara Morocco. Sila rujuk peta!!! Bajet nak g kami-kami je.. Sekali, ade panggilan daripada akhowat Kenitra, yang mengatakan mereka plan nak buat rehlah salji jugak kat Fes-Ifrane. HAHA.(Rujuk perkara ini..)

Plan tarikh 25hb Jan, tapi ditangguhkan pula ke 29hb. Haih.. Tapi aku heppy je, sbb lagi lambat lagi lebat salji..


28 dah tiba

Akhowat Casa seramai 11 orang (tanpa Aini) telah bertolak ke Rabat , arrive there 5pm. Take a time sekejap kat Rabat , tidur dan bersiap untuk bertolak ke Fes menaiki cameo-seat 19-passenger 20 (yang akhirnya kene saman polis :p ) erm... bertolak 4.30am.

cameo-seat 19-passenger 20 (yang akhirnya kene saman polis


29hb


Kami selamat sampai di Meknes untuk solat subuh.. Cuaca..? Sangat sejuk!~ Dan i'm love in it. Jalan-jalan lagi...sampai 3 jam lebih perjalanan baru kami sampai di Fes. Kawasan dekat dengan rumah pelajar Malaysia, ikhwan.. Di situ, tour guide kitorang, Abo Ishak Yassin naik cameo sekali, teman kawan Rabat dia ni.. ^_^

Bergambar di pergunungan Sidi Harazem


Persinggahan pertama di Sidi Harazem. Merupakan salah satu kawasan pelancongan terkenal di Fes. Sidi Harazem mengikut sumber Google, membawa maksud Patron Saint of Sources. (pandai-pandai la cari maksud) Hurm, memang Sidi Harazem ni tempat keluarnya air dari bawah bumi, iaitu air dari pergunungan.. Suhu air tersebut boleh mencecah 35degree taw (google lagi) .
Cuaca luar yang sangat sejuk tuh dapat la di panaskan dengan air yang di tadah secara live di kawasan Siqoyah (tempat keluar air). Memang panas jer..suam-suam gitu, air tuh boleh terus minum dan dipercayai dapat menyembuhkan sakit jantung dan buah pinggang .


FYI.. ini kali kedua aku tinggalkan jejak kat Fes :)

Kat sane pun ada kawasan pergunungan yang Subhanallah wahh, cantiknya kan.. hehe . Ade kolam renang yang besar yang bersumberkan air gunung jugak. Kiranya diorang buat kolam tu sekadar nak cari duit la....Sayangnya kolam tuh da tak digunakan lagi. Takde sape nak usahakan kot~

Kolam renang yang besar, tapi takda air..


Next destination, menuju ke Madinah Qodimah (kota lama) . Di kota madinah terdapat bangunan-bangunan tinggalan daripada kurun terdahulu. Ada juga bangunan yang dahulunya didiami oleh orang Yahudi, di Mellah. Amek-amek gambar jap.. pastu bertolak ke Souq (pasar)..

Banyak buah-buahan dan sayur-sayuran


Inilah kota lama yang pernah didiami orang Yahudi


Di sini ada menjual banyak GILER barang-barang traditional buatan Morocco. Kat sini juga ade tempat pemprosesan barangan kulit. Nak beli barang kulit yang ori datanglah sini, dalam RM200 pun korang leh dapat :) Kawasan dia sangat errrrrr.. Busuk! Hurm, sebaik penjual tuh bagi kami daun pudina untuk hilangkan bau. Hehe ^__^

Baju kulit yang dijual serendah harga RM200 :)

Cium daun daun pudina untuk elak bau busuk cat-cat kat bawah tu



Singgah masjid Al-Qurawiyyin jugak.. tempat bersejarah la ..Paling lame singgah kat souq tuh la, sebab besar Giler! Dari pukul 11am-5pm. Hah?! Banyak jalan secret yang perlu ditempuhi :p Itu pon x abes tawaf lagi..Akhirnya dapat cari jalan keluar.. Aku beli untuk emak alas meja makan .. Cantik tak.......?

Berkenalan dengan orang Magribi di masjid, Nawal & Adam

Singgah makan di kedai, Tajine Dajjaj


Then, kami teruskan meneroka bumi Fes dan singgah di Burj Nord, Muzium Ketenteraan Traditional Magribi (lebeyh kurang ar ..hehe) . Banyak alat senjata yang digunakan oleh orang-orang Morocco untuk menetang pihak musuh pada kurun terdahulu.



Next, check-in hotel. Pergi ramai-ramai 17 orang, bayar hotel pun murah la.. 36dh = RM 18 / orang. Menarik kan..? Servis kira best la untuk sekadar berehat .. Hotel Savoy.


Bersambung...

Tuesday, February 1, 2011

Berwajah baru dengan font-font yang kiut. How?

Hye semua. Pasti ramai yang perasan blog aku sudah berwajah baru :)
Pink dan tulisan pink dan perubahan tulisan word biasa kepada luarbiasa.
Ada dua tiga orang bertanya kat aku kat shoutbox..

camne tulisan cam handwriting kt blog nih?? lawa r! ajar sket! =D


huhu..Ok mesti korang tak berapa nak sedar yang sebenarnya Blogspot kini sudah maju. Dan memudahkan para blogger untuk menghiasi blog-blog mereka dengan acuan yang disukai.


Ok, langkah 1 ..

Open Blogger.com

Dashboard

Design



Langkah 2

Open blogger template



Boleh pilih ape yang kita nak alter untuk blog skin
sama ada kelebaran, layout, design layout, warne.. etc
Untuk font kiut, dah ade disediakan


Open Text Font

Alter ikut suke.

Cth : Text Font (untuk overall tulisan dalam blog)
Cth : Blog Title Font (tajuk Blog anda, macam saya ALBI A3LAM)



Kalau nak kepastian sentiasa rujuk ape2 yang berubah dalam blog (PREVIEW)

Pandai-pandai lah yer..


Langkah 3

Kalau rasa dah puas hati dengan design sendiri.. Silakan

click PREVIEW

click APPLY TO BLOG

Open blog anda NEW TAB

Siap !!



*Kalau rasa tak jadi erm... hehe kene usaha lagi.
*Aku nasihatkan jangan la ubah untuk layout korang, nanti x cantik.
just ubah warne & font text je la.


Ok selamat mencuba!