Forever Young

Resipi Morocco #1 ; Macarons France (PROBLEMS)
Wednesday, June 29, 2011 . 4 word(s) .





Tibalah saat yang aku nantikan.. Hari ni result keluar, pukul 11.15 pagi tadi. Alhamdulillah result nampaknya menunjukkan tanda-tanda kelulusan.. Walaupun sebenarnya ada markah kitorang yang tak masuk lagi, --> Bahasa Perancis. Sangat kecewa ok! Dari semester 1 sampai la ni... ade problem ngan perancis.. Apelah nasib kami ni =_=
Ustaz sorokkan markah kitorang ek? ??


Result ditampal di tempat yang sempit !


Untuk hilangkan kesedihan, hari ni dah teringin benarrrr nak makan MACARONS yang popular kat Malaysia sekarang. Aku nak beli sangat kat patesserie kat morocco ni, tapi mahal. Hanya mampu bergambar je..24 keping = RM 75 = DH 150. Huh..? DEkut dekut dekut! aku belajar lagi lah.. minhah pun tak cukup tau nak beli bende yg comel tuh.. :(



MACARONS

Tau tak macarons ni apa? Sejenis manisan dari negara Perancis. dan seterusnya tersebar di morocco. Di morocco , macaron di hias dekat kek.. Kalau untuk jual untuk makan2 jarang kot. Hurm rasa dia marvelous gak. Contoh warna pink, jem stoberi, kuning jem banana.. putih = kapucino.. Ouh like it :)) Ekceli orang suke macarons sebab die kiut dan colourfulll!


Sapa tak rasa lagi tolong angkat tangan sambil senyap. Rugi tak rasa! :P
tapi kalau beli mahal kot. kalau buat sendiri? risiko hehe~ Masa festime rasa tuh, dah berangan nak buat macarons masa raya nanti :p

Ni sume sebab khadija bagi aku macarons yang abang dia buat tu.. Oh kenapa lelaki Morocco ni pandai sangat masak roti dan benda manisaaaann?? Yang dia bagi aku ni, cantik sangat ~





Oleh itu, aku merajin kan diri membeli bahan-bahan untuk buat macarons.. Oh ini lah entry pertama aku about masakan by my own hand err..

Gula icing
Serbuk coklat
Kacang
Coklat bar
Susu
--> bahan lain dah ade kat umah <--



Actually dah eksaited tambah riak sikit, sebab harap macarons jadi... akhirnyaaaaaaa..
:(( tak jadi ... adunan aku cair sangat, tak padat..



So bila aku paipkan adunan coklat tuh, dia cair da meleper.. so bila abes bakar, cantik je, cume bila kopek.. (betul ke kopek..erm??) ok, lepas kopek..die nampak lompong.!!!



MALUNYA nyaaaaaaaa.!! nyaaaaaa...!! Then bagi kata semangat..

" Chef yang bersemangat takkan putus asa dengan cubaan pertama "



Dan aku cuba kali ke 2 untuk bakar.. Argggggggggghhh tolong jauhkan MACAROCOMOT tu dari aku.............!



Patutlah kan..manusia sangat suka pada kecantikan.. sedangkan macaron COKLAT yang COMOT tu pun aku suruh jauhkan.....inikan benda yang buruk-buruk...? Da buang dahh macarons yang manis sangat tu..Erm.. jahatnya aku.
Oh ampun, ya Allah.



Alasan munasabah sebab macaron buruk :



---> Takda kertas minyak, jadi saya guna kertas A4 dah tabur minyak banyak-banyak!
---> Adunan mungkin cair, ditambah nozel susah nak tekan, ade ruang udara kot dalam nozel tuh! ahhh........geram..
---> Pakar macarons.. kenapa adunan saya cair =(
---> Sebab pergi jadi dungu , amek resipi macarons dari abang Perancis youtube tuh, konon sebab dia hensem aku follow step die , adoi!




---> Tak panaskan susu masa nak buat jem coklat
---> banyak lagi penat nak type hahah!



Tapi banyak kali baca kat blog chef hebat yang buat macarons.. mesti banyak kali cubaan baru jadi... oh, duitku bakal melayang lagi.........~~ Nak macam macaron ni..




Siapa ada resipi macarons yang terbaik , tolong inform saya.. i need it , owh my macarons!

Labels: , ,



Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post


.:: waiting 4 a call ::.