Forever Young

To All Malaysian~ Ini pasal Bersih !!
Friday, July 8, 2011 . 4 word(s) .

BERSIH 2.0 !!

Pagi-pagi lagi bumi KL dipenuhi dengan kenderaan2 dan orang2 yang membanjiri jalan KL. Makin disekat polis makin ramai yang datang..

(Tiba-tiba rasa nak berniaga air plak time2 macam ni..mesti laku WOHA!)

Sekadar nak kongsi, apakah tujuan BERSIH ini diadakan???


  • Perhimpunan Bersih 2.0 pada 9 Julai 2011 di Kuala Lumpur.
  • Tuntutan Bersih 2.0:
  • Pendaftaran automatik
  • Reformasi undi pos
  • Penggunaan dakwat kekal
  • Akses kepada media
  • Masa berkempen minima
  • Pengukuhan perbadanan awam
  • Hentikan rasuah



Kami di sini tidak tinggal menyaksikan keadaan yang berlaku sepanjang hari ini di KL. SECARA LIVE !!


Apa yang saya sarankan..(lambat pulak nak bg saranan..takpela..).. bagi yang menyertai perhimpunan BERSIH..




*Jangan tolak menolak sepanjang perhimpunan dan perarakan.

*Elakkan mencerca, memaki hamun atau menunjukkan isyarat lucah semasa perhimpunan berlaku.
*Raikan perhimpunan ini dengan aman dan harmoni.
*Pastikan anda memberikan keutamaan laluan kepada kenderaan yang lalu lalang dan tidak melintas sesuka hati dijalanraya.
*Pastikan anda memberikan keutamaan, membantu dan melindungi warga emas, orang kurang upaya atau kanak-kanak yang hadir bersama.
*Maklumkan sahabat anda jika anda ingin keluar dari perhimpunan disebabkan hal kecemasan atau kerana ingin ke tandas bagi mengelakan masalah lain.
*Pastikan anda dapat duduk semasa pimpinan berucap.
*Pastikan anda tidak bersembang semasa pimpinan berucap kerana kemungkinan bunyi *sound system* akan tenggelam dengan suara ratusan ribu peserta.
*Ikutilah laungan pimpinan jika perlu.
*Pegang bendera Malaysia atau negeri anda sepanjang perarakan.
*Jangan buang sampah merata-rata sepanjang perhimpunan. Masukan dalam beg plastik yang anda bawa.
*Rakamkan suasana himpunan – gambar-gambar atau klip video boleh dihantar kepada kami selepas himpunan di email Setiausaha Bersih 2.0
*Kalau boleh rakamkan sekali wajah-wajah polis yang bertugas atau tragedi-tragedi penting seperti keganasan atau provokasi Polis jika ada.

Uhu.. Panas betul rasanya keadaan hari ini.. Tapi alhamdulilah, ade hujan rahmat yang mencurah di KL.. Semoga dengan hujan ini, pemedih mata "diorang" tak dapat nak kene kat rakyat BERSIH ni.. Adakah langit kita sedih melihat perlakuan insan2 di buminya begini??
Kami memohon ya Allah.. Hujan ini adalah rahmatMu..



Ni status aku kat FB.

‎"Diorang" main kejar-kejar dengan rakyat.. Orang tak nak pun main kejar-kejar ngan "diorang".."Diorang" je syok sendiri kejar orang , serbu orang. Kalau setiap hari "diorang" bekerja macam ni kat malaysia kan bagus.. baru penjenayah takut ^_^


Tahniah kepada "diorang" yang berjaya buat kerja dengan cemerlang hari ini, sampai orang masuk hospital. Suka tengok orang tu sakit teruk.


Pastu ada orang cakap, orang yang join dan sokong BERSIH ni BODOH, meh sini bagi 10 alasan kat aku. 10 jek tak banyak.. Dia je kot yang pandai?


Masing-masing ada stand masing2 la weyh.. Tak yah sedap2 mulut cakap orang BODOH. Malas nak ulas panjang la..


Ape pun meh aku kongsi satu TV live kalau nak usha keadaan KL sekarang..
wwitv.com/tv_channels/b5577.htm




Last but not least..

Perlu diingatkan yang join dan sokong BERSIH perlu tanya diri , kenapa kita sokong BERSIH ini selain menuntut 8 tuntutan BERSIH di atas. Ada 4 persoalan yang perlu kita muahasabah diri..


  • Adakah kamu buat ini kerana Allah? (IKHLAS)
  • Adakah apa yang kamu buat ini adalah perintah dari Allah?
  • Jika ini perintah Allah, bagaimana nabi Muhamad SAW melaksanakannya?(Sunnah Nabi)
  • Bagaimana kamu akan mengistiqamah’kannya (membuat secara berjadual)

  • Semoga sentiasa dilindungi Allah wahai kawan2 sekalian. Ok, selamat berjuang rakyat malaysia..!!

    Labels:



    Thanks for reading :)




    Older Post . Newer Post


    .:: waiting 4 a call ::.