sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Sunday, September 13, 2009

IFTAR JAMAEI DI DARUL AMINAN

Hari ni ade pengalaman baru. Di ampangan ni ade la satu rumah anak yatim called Darul Aminan. Terletak depan skolah teknik ampangan. Klo ondeway ke rumah aku, nmpak je lah rumah anak-anak yatim nih. Erm, aku sllu wussha dowang. Hidup aman dan damai. Mewah. Tiap hr org suap makan. Erm, yer..agak nye itulah rezki Anak Yatim kan? Mafhum hadis......

"Sesiapa yang menjamu makanan untuk berbuka bagi orang yang berpuasa, pahalanya sama seperti pahala orang yang berpuasa, iaitu pahala orang yang berpuasa yang tidak dikurangkan walau sedikit." - Hadis riwayat al-Tirmizi no: 735

"Barang siapa yang memelihara seorang anak yatim dengan makanan dan minuman dengan puas, maka Allah ST memasukkannya ke dalam syurga kecuali ia mengerjakan dosa yang tidak dapat diampun" Hadis riwayat al-Tirmizi

*credit to Rumah Anak Yatim ASDAF.blogspot.com

Actually, ni sume ihsan dr uncle aku, Pakcik Halim. Die yg dermawan tuh tlh beri sumbangan cikit la kt anak-anak yatim tersebut. Ini spt first experience aku. Aku x pernah-pernah BERHAJAT, BERMIMPI, malah AKU MEMANDANG SEBELAH MATE je kt rumah kasih sayang tu.. Akhirnya aku jejak juge rumah tu. Tp, untuk membantu. Bukan sbb parents tiada lg. Oh! Aku bersyukur pada Mu krn masih memberi umur pada parents ku.

Berbuka, solat Maghrib. Lepas tuh buat jamuan makan. Makan-makan..sedut-sedut siput sedut..Gosip-gosip. Solat Isya' -best sgt dgr sore adik yg jd Imam tuh ;)
Solat terawih. Moreh... Salam-salaman. Balik.. Moge adik-adik dirahmati dan aku ditambahkan keinsafan dlm diri.

2 comments:

naeilah szied said...

yeah, aku dermawan :D

naeilah szied said...

komen-komen sile-sile