sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Wednesday, December 29, 2010

Jom belajar banyak bahasa ;)

Gumbira sebab takde kelas hari ni Woha!


Assalamulaikum sumer. Aku cam excited sikit skang ni sebab aku terjumpa sesuatu tyme nak keluar dari pintu jami3ah (universiti) tadi.. Jalan dengan pantas (sebab gembira takde kelas) tiba-tiba aku berhenti kat depan laihah (papan kenyataan) untuk tengok iklan.. Tadaaaaaa ..!


Kelas korea pertama, Selamat Datang ! TRANSLATE.


Ni haa.. kat jami3ah ade kelas bahasa Korea F R E E O F C H A R G E .. tu yang mashukk :) Aku memang tercari-cari bahasa ni, yer la.. kalau kt malaysia nih, da lame masuk kene pakai duit.

Kelas bahasa Korea ni start Khamis nih.. Tapi aku tak daftar lagi, cam tak dapat kot nak masuk kelas pertama sebab nya ade kelas ganti tyme tuh.. Erm rugi nya.. Abes la lepas aku dah paham bahasa Korea nanti, mari kita jejak ke Korea....dan mencari jejaka hot di sana........(oke ni tipu jek, astaghfirullah al-azim) wahaa!



Kalau nak tau aku memang minat belajar bahasa. (Kecuali bahasa melayu karangan dan sastera , suka sikit sikit je hehe). Bertambahlah jumlah bahasa yang aku dapat selain English Melayu Arab France.. Sekarang ni pon cam tengah kumpul banyak-banyak bahasa untuk kepentingan dan kemajuan diri je.. Tapi kalau dapat kerja memerlukan penterjemah.. jangan lupe offer aku erk.



MELAYU YANG SOPAN-SANTUN


Sejak lepas lahir aku dah mengenali bahasa Melayu ni, maklumlah bahasa ibunda tercinta kita semua. Bagi aku daripada bahasa Melayu sahaja kita dah dapat tahu yang orang Malaysia memang lemah lembut serta bersopan malah berbudi bahasa :) Bagi aku bahasa Malaysia bahasa paaaaaaaaaaaaling kacang goreng sekali.. Erm ye lah, bahasa harian kita kan?~ Kalau belajar bahasa Melayu memang menarik. Syair-pantun-gurindam lalala..suma ade.. Tapi dulu-dulu kat sekolah aku x minat la sebab errrrr .. Korang pun boleh jawab sebab ape kan ? Hihi.. Karangan aku pon tak TOP macam orang lain .. Merepek macam dalam blog nih reti la kot.



ENGLISH SECOND LANGUAGE


The formal language of Malaysia after Bahasa Melayu is English Language, why ? (skema plak) Sebab dahulu kita dijajah oleh British, so banyak impak nya kepada warga Malaysia. Tapi dulu pon Jepoon serang Tanah Melayu, kenapa Jepun tak dipilih jadi bahasa rasmi kedua...? Erm...... sebab aku rasalah Jepoon jajah kita tak lama.. British lagi lama.. (jahat la dorang ) Aku tak power sangat bahasa Inggeris. Sebab dulu malas bace buku inggeris. Kalau cekgu suruh isi kat buku nilam, aku tak bace pon.. Just amek sinopsis die jek.. hek3.. Maaf cekgu, akibatnya bahasa Inggeris tak lancar sangat. Tapi aku rasa kalau aku bermastautin kat London, mungkin hebat kot English aku.


ARAB BAHASA INDAH & BAHASA SYURGA

Aku mula kenal bahasa Arab sejak masuk darjah 1. Tapi masa tuh aku tak pasti bahasa yang aku belajar tu adalah bahasa Arab .. (teruk nya?!) Sebab sekolah kebangsaan je tyme tuh. Kemudian masa darjah 3 mak pindahkan aku ke sekolah agama swasta yang sememangnya blaja bahasa Arab. Belajar Al-quran. Dan tyme tu aku rasa Kagum sangat.. indahnya bahasa Arab, dengan bahasa ni kita boleh paham Al-quran.. Subhanallah. Selepas bape bulan mak tanye , aku nak pindah @ tak..? Aku cakap taknak sebab dengan sekolah nih lah aku paham makna Surah Al-Fatihah.. Paham tafsir Quran.. Jamil jiddan ! (indah sangat!)

Kamus dapat free dari MAINS. Kamus bahasa arab yang popular kat M'sia


Sampai abes SPM memang alhamdulillah Arab aku maintain.. Dan untuk merialisasikan kehidupan dengan berkomunikasi bahasa Arab, Akhirnya aku dapat sambung belaja di Morocco ni. Memang kene cakap bahasa Arab instead of France. Suka sangat.. ! Tapi nak dibandingkan Arab aku ngan kawan-kawan aku.. err diorang lg hebat la.. Aku bese-bese je.. malu -__-" ....Ana lastu fasihan fi lughah arabiah ~



LA LANGUE FRANCE


Masa aku kat sekolah menengah aku mengenali NAMA bahasa Perancis. Aku rasa kenapa lah SBPI nak sangat ajar pelajar-pelajar dia bahasa Perancis.. ? Sebab bahasa Perancis antara bahasa yang dipilih menjadi komunikasi antarabangsa. EErhmm.. dan tyme tuh aku rasa Perancis nih macam susah lah nak belaja.. Sampai aku penah niat AKU TAK KAN AMEK TAHU TENTANG BAHASA PERANCIS DALAM HIDUP AKU.


Sekali............dapat lah sambung belaja kat Morocco ni, ha.. Bahasa Perancis ni merupakan bahasa rasmi yang KEDUA.. pertama Bahasa Arab..Huh, Terkulat-kulat aku study Perancis dalam tenet.. Kalimah biasa dengar tyme tuh, BONJOUR.. ! Hurm.. dan aku rasa Perancis ekceli memang susah dan menyusahkan.. belit-belit lidah.. Tapi lepas sem 3 nih, aku rasa macam minat ngan bahasa romantis ni.. Harap-harap aku dapat banyak lagi vocab bahasa Perancis, nanti dah pandai leh jalan-jalan kat Eiffel Tower ..Comment cava ? Je m'appelle Charifa.



KOREA HANGUOEL


Aku minat gileeeeeee gileeeeeee ngan bahasa Korea sejak wujudnya cita-citun korea yang on-air kat 8TV, bermula Stairway To Heaven, dah season da citer ni.. tahun 2001 dulu. Tyme form 1 zaman jahiliyah dulu. Hik3. Cam suka buang masa ngan citer korea je tyme tuh.. Jumpe suratkabar pun cari pasal korea, jumpe majalah pun, bukak m/surat korea.. Internet plak surf pasal artis hot & cun korea.. Dan berharap one day akan jejak kaki ke sana.. Nak pijak salji sana pulak..hik3.. Akhirnya akan ku belajar bahasa korea nih di Morocco, Rezeki Ya Allah.. Memang Rahmat-Mu melangit luas.. Nae ireum-meun Charifa. Aja- Aja!! Sarangheyo ....... !!



MANDARIN SENANG

Bila tengok citer cina kat 8TV, kat TV3 suma.. Aku boleh dapat 3. Satu cerita, Satu budaya. Satu lagi bahasa. Bagi pendapat aku, bahasa Mandarin agak mudah nak difahami.. Kalau korang tengok 1 cerita Cina.. da bleh paham lah perkataan2 diorang ..dan boleh agak diorang nak cakap ape.. Best ! Bahasa Mandarin ni digunakan di Malaysia , Taiwan, dan Cina .. Satu lg adik beradik Mandarin ialah Kantonis. Kantonis pon senang gak :)


Pengalaman tengok entri ni: Sepupu kahwin ngan orang Taiwan. Masa raya 2010 hr tu dia datang ngan bini Taiwan die.. So die speak english untuk komnikasi ngan sedara-mara yg lain. Aku pun datang kat bini dia, Maggie. (Nama Islam x igt ..erk)

"hello sis..U are from Taiwan rite? Hurm nice to meet you. I can speak a lil'bit Mandarin, let's hear me..Ni hao ma ..? "

Err dia terus terkejutla.. sbb aku pandai cakap hatta 1 ayat, APA KHABAR .. hihi aku pon suka ler..dia pon start la tanye aku macam-macam, dr mana aku belaja..
"ooh a...wak... pann..dai.. caaa ..kap..Man..da.rinn.."

dengan gagap-gagap dia nak puji aku, tapi dia cakap melayu.. Tabik la sis Maggie :) Padahal suami dia pun x pandai cakap Mandarin. Woha!

"E tien tien.. Huan in lai Malaysia ! " (sikit-sikit je..selamat datang ke Malaysia) .. dia pun cakap & tersenyum "xie xie ni.."(terima kasih) . Suami dia cam terkejut la ngan aku.. hihih abang Ayan kene belajar ni ngan saya :P

Doakan saya mudah belajar di sini.. Berharap dapat mendalami bahasa-bahasa ini..


*****

Jap. By the way tadi aku beli kek ice-krim. Sodap ehh ! Morocco memang popular ngan kek ice-krim.. Nikmati gambar bawah ni ..



Nama kedai dalam bahasa France.
Maksud : Fine Bakery's Home.

Beli 3. Aku punye, Izzaty, dan Besday Girl, Syuhada. Sanah helwa, Syu!

Dah dimakan...*-* laziz bezzzaf ! DH 8 = RM4.00


Oke. Ini sahaja entry berkenaan bahasa.. Bahasa jiwa bangsa. Nak berpantun la sikit, kita kan orang Melayu..hehe.. Pecah kaca atas simen, sudah baca harap sudi komen. Ok, bye bye. Ilal liqa'.. selamat tinggal. Au revoir..


4 comments:

Muhammad Saffuan said...

Saya boleh cakap 10 bahasa (level basic) sekarang belajar bahasa Turki, sebab ada kawan tinggal di sana... saya boleh cakap (level basic)

hokkien,korea,jepun, arab, Turki, Thai, Tagalog, jawa, welsh. Kalau pergi melancong, saya mesti hafal banyak-banyak phrases, so kalau ada orang asing tahu kita leh cakap bahasa diorang, mesti depa suka pnya la... harga barang pun leh dapat murah! :)

Sha-na.Szied said...

Safuan memang menarik kan kalau dapat ckp byk bahasa.. :)
same lah kita level basic .. <3
saya suka..thx for drop by here !~

creamyfiodesi said...

bon soir!
comment allez vouz, mon amie?

walaa!! da ade bhase korea kt u??? biar betik? mkin mntp lak uni nih..best3! sape senseinye? org korea ke?

Anonymous said...

ajar la bahase korea tu kat blog ni skali ea. all the best.wanna learn the language from you!