Forever Young

Dugaan Morocco (2) ; Baju Kurung Pink
Sunday, December 26, 2010 . 6 word(s) .
Menaip dengan pantas, laju internet malam ni, sebab semua rakyat jelata dah tidur..

Nak cerita pasal dugaan mmg lah banyak.. dan semua itu mengajar kita
erti kehidupan dan sejauh mana kita mengingati Allah. Sesungguhnya segala yang
ditimpakan ke atas semuanya dengan kemampuan dan kekuatan kita..




****
Hari ke-3 setelah berpindah ke rumah baru, aku pun bercadang untuk menyidai baju di sutuh kediaman apartment aku.. tetapi aku was-was sikit la, maklum la kawasan baru..
Sidai sehelai demi sehelai.. sehingga aku memegang satu baju kurung pink yang emak belikan spesial dr Bandung, Indonesia.. Baju yang tu bermanik cantik . Masa nak sidai, hati bercakap-cakap ngan aku...


"Jangan sidai weyh, baju ko nih macam cantik, ada manik... baik ko terbalik kan baju tuh dulu.. Kalau tak, nanti orang arab cilok"

Seperti kebiasaan aku didik hati aku agar berprasangka baik.. Lalu aku abaikan pesanan hati dan menyidainya.. Petang menjelma, aku pun angkat baju-baju aku..Aku lipat-lipat, sampai ke kain kurung Pink. Sambil rasa tak cukup satu baju lalu aku berfikir..
" Eh...? Mane baju kurung pink ni..? Kain ada... baju die mane.......??? " Aku pon teringat kata hati aku, dan Sah ! Mmg kene tibai ngan orang arab. Kalau nk kata terbang..? X logik.......sebab aku sepit baju tuh :'(

Aku mmg tak sangka sangat hati aku lebih bijak dari akal aku.. erm tapi sayang, baju yang aku paling sayang kenangan dari Indonesia tu hilang macam tu ajer......Tapi macam aku kata kan aku mmg tak ade air mata untuk menangis.. Macam kawan aku dulu jubah die hilang sekali gus.. 3 helai... Pergh mmg menguji keimanan betul. Dia sangat sedih .. Yela, baru sampai , baju dah hilang... erm.. Tp aku da duduk setahun baru baju aku hilang..... Aigoo..~ Kiri , gambar last pakai baju tuh di Rabat, jemput junior N9.

Aku bercerita ni, untuk sekadar peringatan kepada rakyat-rakyat ajnabi di Morocco. Supaya lebih berhati-hati.. Bukan nak memburukkan sesiapa.. Dan jangan berprasangka pada orang-orang arab, sesunggunya aku dah merasakan betapa baiknya orang arab di sni.. Cuma mungkin bende-benda DUGAAN yang berlaku kerana keadaan yang mendesak..Nak-nak lgi kejadian berlaku seminggu b4 rya Haji.. Memang macam-macam lah berlaku..~


Aku rasa nak spot jek orang yang cilok baju pink aku yang bermanik cantik tu, ingin ker orang arab pakai baju macam tu...?! Ish..


Dan sekarang aku masih sidai baju-baju di sutuh.......Sebab sutuh tuh luas, boleh maen badminton . Kanan ; Kawasan sutuh yang penuh dengan parabola..





Labels:



Thanks for reading :)




Older Post . Newer Post


.:: waiting 4 a call ::.