sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Friday, March 12, 2010

Syukur Lah..Kau pon ade jugak ..

Assalamualaikum warahmatullah :D

Hari nih rasa happy. Rasa jugak iri hati. Jeles! Tapi aku taktau nak kompemkan hati aku sebenarnya rasa apa. Rasanya peratus rasa jeles tuh lagi tinggi dr peratus gembira. wahahaha~(gelak jahat) ..
****

Pagi tadi jenjalan kt Derb Ghallof (tempat menjual segala barang2 elektrik, telepon, laptop, aksesori bagai..) tolong kawan beli henpon diorang. Henpon aku...? Sob sob.. Henpon SonyE S312 aku tu sebenarnya x best mane pon. Korang jgn beli tau hehe.. Dahlah kene tipu time beli kt Msia dulu, so aku rase nak beli baru je. Jeles tengok henpon kawan aku cun melecun.

From left: Nokia 5130 XpressMusic / SonyE S312 / SonyE W910i / SonyE T707
(teke aku punya mane)


[ Close Up; Sony E+Nokia= Serasi bersama ]


****
~ IMBASAN ~

Seminggu lepas, aku jalan-jalan di Derb Ghallof (tempat menjual segala barang2 elektrik, telepon, laptop, aksesori bagai..) melihat-lihat henpon yang menarik. Disamping juga mengusha henpon idaman yang bakal menjadi milik aku 1 hari nanti. Tujuan aku datang sebenarnya nak beli 1 henpon untuk adik aku. Baik tak aku sebagai kakak dia..? hehe.. Yela, dah berkurun dia mintak kat mak aku ntuk beli hp, tp mak buat donat je.. (mak aku takkan suport untuk m'beli sesuatu yg melalaikan utk anak dia) Untuk bulan 3 nih dah 3kali aku jalan-jalan kat Derb Ghallof tuh. Orang arab tuh dah kenal aku dah, nak buat menantu pon ade :P

Bajet aku cuma DH 1000. Ouh sikitnya duit kau, naeila?! Hurm, aku mmg kedekut sikit. Tapi ikhlas nak belikan untuk adik..Selepas 13 kedai aku round, tawar-rasa harga, bodek abang kedai dan tuan kedai, akhirnya 1 kedai nih memberikan harge termurah antara kedai lain.. Aku pon terus grab. Nokia XpressMusic 5130 Blue. Ada choice lain. SonyE W910i Hitam Slide. Slide! Oh!! Menarik hati aku. Tapi, adik aku taknak SonyE. Last, aku beli yg Nokia XpressMusic 5130 Blue ni je. Puas gak lepas dapat belikan pada mulanya. Balik umah, aku belek-godek-tengok Nokia XpressMusic 5130 Blue biasa je. Takda function lebih, melainkan music yg senang nk buka. Tu jer??! Oh adik maafkan aku .

Kawan aku pon ade survey hp. Tapi dia tak beli hari tuh sebab pilihan hati dia tak de kt kedai2 bekenaan. Tapi lepas korang bace citer di atas, so korang tau dia da ade hp baru ..wuaa.. Skang nih tiap ari aku pegang-pegang & jeling-jeling henpon baru diorang. Hahah! Sebab rase nyesal. Kenapa lah aku ada rasa mcm tu ??

****

sedikit sahaja orang-orang yang bersyukur << قليلا ما تشكرؤن >>

Tengok Surah al-Aaraf ayat 10. Jadilah engkau di kalangan orang yang sedikit itu. So aku kene lah bersyukur. Mane tau ada hikmahnya. Ape hikmah aku beli Nokia XpressMusic 5130 Blue instead of SonyE W910i Hitam Slide. Erm.

>> Ko dapat jimat duit sikit (even hati tak puas) ..Duit yang lebih tu leh wat blanje makan sandwish kat mahlabah depan rumah. Dapat beli nota-nota kat kedai potostat. Kesannya kau berjaya dlm exam.

>> Abang kedai yang kau beli tuh dia dapat untung sebab jual kat kau. Pada hari itu dia rasa happy sebab selama dia tunggu hari tuh, tak de customer datang pon. Kau orang yang bertuah !

>> Allah nak tutup riak kau depan orang lain. Insya ALLAH. Kalau kau beli SonyE tuh mesti kau macam riak sikit ngan orang lain (oh slide!) ..So untuk masa akan datang, hati kau suci ngan riak. Tapi henpon nih untuk adik aku.. Ha...yelah, tutup riak adik kau depan kawan-kawan dia.

>>
Supaya adik aku tak lalai dengan duniawi.Oh! Hebatnya aku berkata-kata.. adik watch-out

oK, cukup sampai situ jek aku tak jumpa hikmah lain yang tersembunyi ..huhu. So jadilah di kalangan orang yang sedikit itu. Jangan sedih dan menyesal ok..? Syukra ila Allah 3ala kulli nikmah.. Sekian .

6 comments:

hana szied said...

ha...adik mau mnitis an air mate pabila mbcenye..~ahaksz..anga adik rse 2 la kunci kejayaan kau..ko ske mmkirkan hikmah yg blaku..caya ar ko ngah...!!!

hana szied said...

adik nk nges bce entri ni..syukur ngah...mngkn antre stu rhsie kau bjaye ngah...suke pkr ttg hikmahnye..adik suke..!!hana pupuk jd cm anga,,,,!!!

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

huhu,,thanx naie sebab tolong survey hanphone,,pilihan hati yang baru ni pun bukan termasuk dalam senarai malam yg kt buat tu,tetiba je nak beli,,nnt naie beli yg lg class ok,,aku teman,,huhu,,,beli kat kedai depan ni aku tk teman,,sogan!!!huhu

cm said...

silap hntr komen la,,,terguna id naie lak,,,huhuhuhu,,jangan marah naie,,saya budak baru belajar

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

[naeila+cm]

hurm, patotlah pelik semacam jerk.. huh, takper lah masing-masing ade henpondah, rezki masng2..lepas nih, cm temankan naei beli hp pulak Ok, hihi..
nak kaut 1 kdai tuhh

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

[hana]
siyes ker, ko kp nih salah 1 kunci kejyaan angah?? angah pon x tau lah adik.. biasa2 jerk.. mungkin banyakkan besabar kot :D

thx lov to seee ur komen