sha-na.sziéd @ naeilahsziéd | Casablanca | étude islamique | 2éme année | échantez

komen | buat blog untuk sekadar menceritakan sesuatu daripada kehidupan seharian, bahasa yang digunakan seperti bercakap dengan kawan-kawan. kalau datang membaca, mesti bace dengan gaya bahasa yang betul. penulisan masih belum dewasa, sekadar ikut sedap hati dan mulut juga jari yang dibebaskan untuk menari di atas keyboard. amat mengharapkan respond dari "orang lame"..jika datang singgah, jangan lupe tinggalkan nota untuk di follow balik jejak korang . Big thanks!

ADA BANYAK GAMBAR-GAMBAR DALAM ENTRY DI BAWAH, KLIK GAMBAR UNTUK DILIHAT SEPERTI KANTA PEMBESAR, TERIMA KASIH DAUN KELADI, KALAU SUDI TINGGALKAN KAKI KAT SINI, LAIN KALI DATANG LAGI.•.¸¸.•´¯`•.¸¸.

Bace lagi, please
Lilypie Angel and Memorial tickers

Wednesday, January 6, 2010

CALON EXAM {slot 1}


Bila tibanya exam fever, demam exam, minggu exam, cuti sebab exam, persediaan untuk exam ..
ARRRGHH~

Semuanya agak menakutkan..lebih2 lagi kalau..Calon exam tersebut berada di "bukan Malaysia"..Calon exam tidak tahu soklan spot exam..Calon exam tidak memahami bahasa yang digunakan dalam exam..Calon exam belum bersedia untuk menghadapi exam..Ini lah yg berlaku..

Kronologi Calon Exam.

-Rabu (30 Dec 2009) :BALAGHAH

Lepas tamat kelas I'lamiyat (IT), pukol 4.00 ptg, kami bertiga dah bersedia untuk kelas Ikhtidhon..Kelihatannya kelibat ustaz kami dan calon-calon exam berkumpul.. Tibe2 ramai calon exam kecoh2 bahawa Us. Hisham Fath nak buat syafawi time tuh jugak! Err..ape yg kitowang ade save dalam memory ni?? Kitowang dgn muke innocent follow je calon2 exam yg lain..duduk diam-diam dalam Qa3ah Exam, tidak sampai 40 org yg menyertai syafawi petang tu sebab ramai calon exam telah pulang ke rumah.

Menanti..Menanti..Menanti. Ade jugak kami berbincang nk pulang saje ke rumah, tapi belum berdaya membuka langkah..Selepas melihat ramai calon exam yg naik ke pentas untuk di-interbiu, hati berdegup jer.. Akhirnya kami x sggup untk tunggu sbb belum ready lg. Khadija memaksa kami exam petang tu juga, untuk setel terus..Tapi kami gaduh-gaduh manje dan lastly, x jadi..Masuklah kelas ikhtidhon..then kelas B.Arab hingga pkol 8.00 malam. Rabu yg memenatkan. *sigh*

-Khamis (31 Dec 2009) :BALAGHAH

"Tu la aku ckp kalo semalam kita buat syafawi mst dah setel..." kata salah seorg calon exam.

Aku geram sangat. Memang tidak hairanlah pelajar Malaysia kaya dengan sopan-santunnya. Buktinya, dari awal kami (Maliziyyat ajer) menunggu, muka terawal yg berada di depan pintu dewan, akhirnya kami lah yg terakhir melangkah keluar dr dewan exam. Nak katenyer, punya lah baik kami bagi peluang kat sume calon exam yg lain (budak arab) pegi wat intebiu ngn ustaz dulu..jenuh + boring untuk menghafal..AKu dah melelapkan mata untuk ke3 kalinya di dalam dewan itu. Akhirnya mungkin ustaz juge da boring, dr pagi hgga petang..so kami nye intebiu x sampai 5min. waa...sedih.. Dahlah campur laki+pompuan..Redha je la..Sape suruh jadi calon exam terakhir..Balik lewat ..sampai pak guard da tiup wisel da..Hehe

-Isnin(4 Jan 2010) :NAHU & LISAANIAT aka LINGUISTIC

Tidaklah bersedia sgt, sbb muroja3ah last minute. Hurm..jgn ikut pe'el kami nih..Rase2 nya dak laki lebih bersedia dr kitorang.. . Subject plg menakutkan bg calon arab. Entahlah..Start kul 1.00ptg. Ape yg aku Hafal tulah yg aku muntahkan dalam kertas jawapan..Doakanlah... itu baru Nahu..

Kul 2.30ptg, Lisaniat..Aduh soklan yg ustaz bacekan x jelas la..aku men jawab je... Redha je la..Yang sakit hatinya, ade juga orang meniru..ish..ish..ish..

-Rabu(6 Jan 2009) :MUSTOLAH AL-HADIS

Hari yg menarik. Cepat-cepat siap ..x sabar nk luahkan ape yg dihafal.. Masuk Madarraj 4. Sebab Madarraj lain dah penuh..Calon exam ramai sgt. Kami dijaga oleh Ustaz Dhoif. Good Looking...Dia aku ibaratkan macam Ustaz Zaini di sekolah lameku..x kurang hebatnya..! Simpan buku pukul 8.10pg. Start exam kul 8.40pg..Tension x?? ngee... Sabar jek la tgk calon exam lain sibuk-sibuk belek-telek lg kertas nota.. Akhirnya Ustaz Kharsyafi masuk dan memberi arahan dan soalan..

"as-sual sahlan, walakin lam ahfaz kullu.."
kata ku apabila ditanye calon exam lain ...

yg suke nye, aku berborak ngn Ustaz Kharsyafi, sebelum ni x pernah dpt borak ngn seorg ustaz yg berpakej SYEIKH.. Hebat tuh..Beliau nampak aku ade masalah, tentang nombor pendaftaran di kertas jawapan, akhirnya beliau tanye..Beliau nasihatkan aku gak, supaya sentiasa bercakap bahasa arab dgn byk, barulah pandai..dan hari ni gak dia baru perasan kehadiran pelajar Malaysia perempuan..sob sob sob..

Pukul 4.00ptg, ujian Komputer (IT). Kacang jer ..ade syafawi gak tp 2 soklan jer.. hehe.. Hope yg nih lulus la..~

9 comments:

echacomey said...

fuuuhhhh...
kertas exam killer...
kalo sume susahh..
ape je yg bleh jawabb??
tabahkn ati utk study yeah..

cm said...

insyaalah..
kalau ada rezeki,,,kita akan berjaya...
cumanya,,,ita kena usaha lebih sikit,,,ok....
all da best naeila,,,,

echacomey said...

salam....ko xd facebook ke? emmm... nti aku ltak gmbr ehh...

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

[echacomey]
insya ALLAH thx..mmg killer..
x der la taktau nk jawab..
cume x hafal sumer.. cume...
cume argghh..~~~

[cm]
same same la kite di bumi Morocco nih..AMin..U too!!

[echacomey]
aku ade facebook. nti aku iklan kan..

hana szied said...

haha..pecel box ko da kepam..!!

wardah e za t said...

salam...
-nak menyibuk ckit-
makcik jalilah kate,,
kat dunia nih xde bende yg senang.. sume kite kna usaha... :) ngee~

creamyfiodesi said...

cikgu BM datang~

'kekhidupan negara kedua' ---> kehidupan

'madarraj' ---> mudarraj

'Ustaz Dhoyyaf' ---> ni la yg plg brbulu skali...ustaz DOIF laaaa!!!

sekian sahaja kelas kita hari ini..esok xnak jumpe lg..=P

-И α Ě ɨ Ľ α- said...

[hana szied]
tolong belikan pecel box baru, pink... hehe

[wardah e za t]
huhuh..kita usaha sama-sama ya??
berjaya!!

[creammyfiodesi]
selamat tengah hari cikgu.
maafkan kerana tersilap eje perkataan BM. Sy dah buat pembetulan cikgu. Tolonglah datang lg.. :)
Terima Kasih CIkgu.

p/s: 16mei nti sy kasi hadiah..

creamyfiodesi said...

ok..hadiah akan dituntut dgn besar hatinya~ 16 mei ok? ;)