MACARONS dari chef yang pakar~
Entri ini untuk kak nurra. Untuk pengetahuan semua, kak nurra ni pandai buat MACARONS :p
kak nurra thanks follow saya.. :) selamat berkenalan ^^
Oh Macarons lagi ..?! errr.. saya buat entry ni sebab kak nurra ni curiga dengan adunan macarons saya wahaha. Begini , mari saya mulakan..
~RESIPI MACARONS SAYA~
Isi luar :
150 g icing sugar
125 g serbuk kacang biasa (ganti almond)
50 g telur putih (2 biji telur)
150 gula kastor --------> kesilapan besar ni. patut 50 g. (berangan agaknya)
50 ml air suam dicampur dengan gula kastor
100 g serbuk koko (sebagai pewarna)
Isi dalam, untuk jem coklat :
(saya tahu akak nurra gune nutella jek .......kan kan..)
1 bar coklat hitam
1 cawan susu sejuk -------> kesilapan besar sebab ta panaskan susu
25 g mentega
Cara menggunakan bahan hehe :
(boleh rujuk video abang perancis saya.. saya memang tiru betul2..)
Campurkan icing sugar, serbuk kacang, dan serbuk koko kedalam satu besen. Ayak ketiga-tiga bahan ni untuk bagi halus (err betulke ayat..?)
Dalam bekas lain kita masukkan putih telur dan mulakan kerja pukul telur guna apenama tuh. yang elektrik tuh..?? selama beberapa minit kasi buih sikit..
Then masukkan gula kastor yg dicampur air suam tadi kedalam telur tersebut, dan pukul telur hingga kelajuan maksimum. Tapi kalau terasa panas pemukul telur tu, rehat jap.. ^^
Agak 30 minit kot aku nak bagi die stiff dan taff heheh dan bagi dia nampak sangat menarik.
Then bila dah kembang telur tuh, dan stiff dan taff, kita masukkan ke dalam besen yang ade tiga bahan di arahan 1 tadi. Gaul-gaulkan hingga rata . Sampai jadik coklat :)
Bile da jadi rata, masukkan dalam nozel. Amek kertas minyak :P saya gune A4, sebab tuh saya tabur minyak banyak-banyak sampai adunan tuh jadi melebar.. :(
Ok, amek kertas Minyak buat bulatan sederhana kecik, dan paipkan adunan coklat. Tapi eceli bulatan saya besar gile sbb tu melebar!! dan maybe melebar, sebab adunan cair~
Masukkan dalam oven yg sedia panas dalam suhu 150'c masa 20 minit. Ni gmbar lepas dibakar dalam oven..... Dan biarkan sejuk sketika..
Then untuk jem, kita guna blender dan masukkan susu dan coklat dan mentega.. Pastu blend lama-lama sampai jadi macam likat (jem)..
20 minit berlalu, TING !
Saya sangat happy shell macarons ni menjadi, cuma dia melebar la. tapi akhirnyaaa..bila nak bukak tuh, dalam dia masih cair, dan kemudian bila saya kopek, die jadik kosong, "kaki" macarons ada.. means menjadi ! Tapi tu la... dia meleper~~
So terus try bakar yang kedua pulak.. tp lagi hancuss arrrrrghh..
ok dah siap. Takde sapa dapat rasa macarons saya! Hahaha!!
*** OH! ekceli aku tengah geram gilee.. virus menyerang lappy aku!! sampai internet x leh surf! dah donload macam2 tapi x leh nak buang virus tuh!!! GileR betul..
*** aku nye virus nama dia.. XP ANTI VIRUS 2012. sape ade penyelesaiannya??! help me! pls!!
So terus try bakar yang kedua pulak.. tp lagi hancuss arrrrrghh..
ok dah siap. Takde sapa dapat rasa macarons saya! Hahaha!!
*** OH! ekceli aku tengah geram gilee.. virus menyerang lappy aku!! sampai internet x leh surf! dah donload macam2 tapi x leh nak buang virus tuh!!! GileR betul..
*** aku nye virus nama dia.. XP ANTI VIRUS 2012. sape ade penyelesaiannya??! help me! pls!!
8 comments:
akhirnya , adik x merase jugakk kuih tu :(
lapar trus......malas nk wat...nk bli ja bleh?
lapar la plak.....malas nk wat...bli ja kt kamoo bleh?
Khairul asyraf : mekasih komen.. huhu siap pon x lagi. apetah lagi nak jual heheh ^_^
haha comelnyeeeeee <3 still boleh lagi tuuuu cumanya mungkin telur tak pukul sampai dia melekat dekat bowl kot? (eh mcm la ynn pnah buat HAHAHA)
assalamualaikum sha..
Akak dapat msg sha terima kasih sudi singah dapur akak
akak rasa adunan sha cair.. adunan untuk macaron agak likat.
bila bakar guna api atas bawah dan letak dalam rak tengah
bulatan tu buat kecil aje dalam besar duit 20 sen sebab nanti ia akan melebar sedikit tak banyak sikit aje.. kalau kita piping atas kertas dan dia melebar banyak maknanya mmg tak kan jadi lah tu..
macaroon kosong ni adalah yg salah atau silap masa membuat tu.. telur tak cukup kembang atau masa kita gaulkan ia terlalu kuat kita kaup balikkan .. dia kena buat pelahan2 dan ambil masa sikit untuk bergaul sempurna..
walau bagaimana pun tahniah kerana tak putus asa mencuba!
salam kenal dari akak
Azlita Masam Manis
@AZLITA AZIZ
mekasih kak, alhamdulillah lepas ikut step akak tuh, menjadi gak la macaron saya.. cumanya.. x de kaki macaron lepas dibakar.. "kaki"
then, pukul telur sampai kembang dulu baru masuk gula kastor @ macam ne.. thx kak :)
@Liyana Lunia.
suka ah dapat komen dari blogger terkenal hik3.. mekasih kak.. mungkin akak teror jugak buat macaron.. :)
Post a Comment